q1_spam2013
Internet

Količina neželjene pošte neznatno porasla u prvom kvartalu

Prema istraživanju kompanije Kaspersky Lab u prvom kvartalu 2013. godine, količina neželjene pošte u i-mejl saobraćaju neznatno je porasla, za svega 0.53 odsto i iznosi 66.55 odsto. Količina i-mejlova koji u sebi sadrže neželjene dodate dokumente, takođe je naznatno porasla, dostižući 3.3 odsto, dok je pojava krađe identiteta putem i-mejla pala za 4.25 puta i iznosi 0.0004 odsto.

q1_spam2013

U prvom kvartalu 2013. spameri su se preusmerili na tehnike koje su nekad bile veoma poznate, ali su prestale da bivaju primenjivane. Oni su oživeli primenu nekada popularnog metoda, koji služi za stvaranje zvuka u pozadini, koji je poznat kao „beli tekst“ Metod podrazumeva dodavanje nasumičnih delova teksta (u ovom kvartalu to su bili delovi izveštaja) u i-mejl. Slova ovih umetaka su svetlo sive boje, na sivoj pozadini i odvojeni su od glavnog teksta reklamom i ima mnogo praznih redova između. Prevaranti očekuju da filteri za spam prepoznaju ove i-mejlove kao biltene i osim toga, korišćenje različitih delova vesti čini svaki i-mejl jedinstvenim i samim tim, teškim za uočavanje.

Takođe, spameri su istraživali mogućnosti legalnih usluga i sada ih koriste kako bi zaobišli filtriranje neželjene pošte. Stvarna adresa na koju vodi zlonamerni link maskirana je na dva legalna metoda u isto vreme. Spameri su prvo koristili Yahoo URL servis za skraćivanje i potom bi obrađivali sledeći link kroz Google Translate. Ova usluga može da prevodi internet stranice preko linka koji je korisnik naveo i doda svoj link tom prevodu. Kombinacija ovih tehnika čini svaki link, u masovnoj razmeni pošte, jedinstvenim , štaviše, korišćenje ova dva dobro poznata domena doprinosi „kredibilitetu” ovih linkova u očima onog koji ih prima.

Primer kako legalne usluge bivaju korišćene kako bi se proizveli linkovi za masovno slanje spam-a

U prvom kvartalu 2013, desilo se nekoliko bitnih događaja: venecuelanski predednik Ugo Čavez je preminuo, Papa Benedikt XVI se povukao i novi Papa Franja zvanično je inaugurisan. Kao i obično, spameri su zapazili i koristili pomenute događaje. Mnogo masovne pošte je poslato, u vidu imitacije sopštenja televizijskih stanica BBC ili CNN, a senzacionalne fotografije i video klipovi dodatno su pobuđivali radoznalost korisnika.

Kina (24.3 odsto) i SAD (17.7 odsto) i dalje su najaktivniji distributeri spam-a. Južna Koreja je na trećem mestu sa udelom od 9.6 odsto. Zanimljivo je da spam koji potiče iz ovih zemalja za cilj ima različite regione: većina spam-ova iz Kine šalje se u Aziju, dok se junk datoteke iz SAD-a uglavnom šalju u Severnu Ameriku, npr. najveći deo može se smatrati internim spam datotekama. Neželjene poruke iz Južne Koreje, s druge strane, pre svega odlaze u Evropu.

„U prvom kvartalu 2013. procenat neželjene pošte u i-mejl saobraćaju oscilirao je svakog meseca. Iako je u proseku ostao praktično nepromnjen u odnosu na prethodni kvartal Očekujemo da količina spam-a ostane na istom nivou u budućnosti ili da zabeleži neznatan porast, kao razlog povećanog broja multimilionskih masovnih poruka”, prokomentarisala je Tatjana Šerbakova, viši analitičar za spam kompanije Kaspersky Lab. „Spameri nastavljaju da privlače pažnju korisnika porukama koje šalju: koriste poznata imena, svetske događaje ili lažna obaveštenja koja navodno šalju popularni onlajn izvori. Mnogo i-mejlova sadrži linkove koji skidaju zlonamerne programe, uključujući i alatke za sigurnosne propuste. Voleli bismo da još jednom podsetimo korisnike da ne klikću na ove linkove u i-mejlovima, čak i kada se čini poznat onaj koji vam šalje poštu. Mnogo je bezbednije da pristupite adresi ručno”

Leave a Reply