Internet

Koliko je Wi-Fi štetan po zdravlje?

Ljudi se suočavaju sa mnogim bolestima, od tumora mozga i leukemije do oslabljene memorije i koncentracije, usled povećane zahvaćenosti “elektrozagađenjem” kako se Wi-Fi mreža globalno širi, upozoravaju skandinavski naučnici.
Tim stručnjaka izjavio je za Anadolu Agency (AA) da je naučnoj zajednici već dobro poznato kako elektromagnetno zračenje mobilnih telefona, wireless LAN mreže, bebi poziva i druge wireless opreme bazirane na mikrotalasima može uticati na cirkulaciju u ljudskom telu, respiratorni sistem, ravnotežu telesne temperature i vode u organizmu, te druge funkcije metabolizma.
Danski naučnik Olle Johansson kaže da se rizik od oboljenja znatno povećava uz inicijativu da se povećaju dometi Wi-Fi mreže širom sveta.
– Wireless zajednica najviši je eksperiment na lestvici ikada izvedenih eksperimenata, i hitno ga treba okarakterisati kao takvog – tvrdi Johansson, vanredni profesor pri Odeljenju za neuronauku na Institutu Karolinska u Stokholmu.
Doslovno smo umotani u “elektrozagađenje” što, navodi Johansson, doprinosi povećanoj stopi oboljenja. On naglašava da političari treba da totalno promene pristup ovom problemu.
– Populacija na zemlji nije dovoljno zaštićena od rastućih transmisija podataka i komunikacijskih tehnologija koje se rasprostiru širom sveta i utiču na milijarde ljud – kaže Johansson.
Johansson je, u saradnji sa svojim kolegom, vanrednim profesorom na Odeljenju za telematiku pri norveškom Fakultetu za nauku i tehnologiju u Trondheimu, Einarom Flydalom, nedavno objavio članak u kojem se osvrće na fenomen koji naziva “Wireless rizici po zdravlje? Debata je završena.”.
– Spektar mogućih zdravstvenih problema je veoma širok, od tumora mozga i leukemije do iscrpljenosti, slabljenja memorije i koncentracije, te jednostavnog osećaja nelagode – objasnio je Johansson.
Odbor Veća Evrope ispitao je 2011. godine dokaze o tehnologijama koje su “potencijalno opasne” na ljude, te zaključilo da je potrebno zaštititi decu.
U izveštaju se navodi da je od krucijalne važnosti izbegavati prethodno učinjene greške kada su zdravstveni zvaničnici kasno prepoznali opasnosti od azbesta, pušenja i olova u benzinu.
Johansson je otišao i korak dalje:
– Dozvoljene granice zračenja u svetu su, najblaže rečeno, sulude. Govorimo o vrednostima koje dosežu do 1.000.000.000.000.000.000 (10 na 18) puta više od prirodnog zračenja koje je ljudsko telo adaptiralo tokom više od 100.000 godina, a u samo poslednjih nekoliko decenija svi smo okruženi biblijskim nivoima artificijelnih radiotalasa, dobro znajući da oni imaju značajan uticaj na ljudsko i životinjsko zdravlje.
Johansson je pozvao na hitno usvajanje načela opreznosti, rekavši kako se ne slaže sa zaključkom Evropske komisije donetim na javnoj raspravi za preliminarno mišljenje o potencijalnim uticajima na zdravlje, u vezi sa izloženošću elektromagnetnim poljima, u martu ove godine, i da je potrebno obaviti više istraživanja.
– Sada bi političari paradigmu “izbegavajte da izgorite” trebalo da zamene paradigmom: koliko dugo je potrebno sedeti ispred radara da bi se izgorelo? – upozorava Johansson.
Danski lekar Helge Volkmann, koji se već duže vreme protivi ubrzanoj Wi-Fi ekspanziji, slaže se sa Johanssonom.
– Industrija i vlasti se oslanjaju na studije koje financira industrija mobilnih komunikacija, pri tome ne ukazujući na opasnosti. No, postoje dokazi da signali mobilnih telefona mogu uzrokovati rak – izjavio je Volkmann za AA.
Kompanija “Ruckus Wireless”, jedna od wireless pionira na tržištu, procenjuje da će broj hotspotova u svetu biti povećan na 5,8 miliona sledeće godine, što je porast od 350% od 2011. godine.

Od kako se pojavila zabrinutost za zdravlje, sve više gradova na zapadu pokušava da limitira izloženost zračenju.

Prema skandinavskim naučnicima, donje granice zračenja već su razmatrane i predložene u Beču i Briselu. Francuska je u martu prošle godine objavila preporuku o ukidanju Wi-Fi-a u školama, dok se ne ustanovi da je ono “sigurno za ljude”.
Od 2008. godine u Francuskoj nacionalnoj biblioteci kao i u ostalim bibliotekama u Parizu, te na brojnim fakultetima, onemogućen je Wi-Fi pristup.
U Izraelu je Ministarstvo obrazovanja obustavilo instalaciju wirelessa u učionicama pre prvog razreda i takođe, limitiralo upotrebu istog između prvog i trećeg razreda. Sada učitelji u Izraelu treba da ugase telefone i Wi-Fi rutere kada se ne ne koriste. Nemačka od 2007. godine preslaže upotrebu kablovskog interneta umesto Wi-Fi. Međutim, u američkom Grand Teton nacionalnom parku u Jeloustnonu u državi Vajoming, vlasti razmatraju 34 mil USD vrednu optičku liniju kroz park koja će se prostirati duž puteva, kako bi posetiocima omogućili optimalan Wi-Fi pristup.
Prema navodima “Cisco”-a, svetske kompanije za umrežavanje, Afrika će do 2018. godine iskusiti jak porast prenosa mobilnih podataka, zapravo najjači do sada u svetu koji će na godišnjem nivou iznositi 70%. Afriku prate centralna i istočna Evropa sa godišnjom stopom rasta od 68% i Azija u kojoj ista doseže 67%.  Izvor: seebiz.eu

2 thoughts on “Koliko je Wi-Fi štetan po zdravlje?

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Jacina elektricnog polja (E) na nekoliko talasnih duzina od antene upravno je proporcionalna kvadratnom korenu iz efektivne zracene snage (e.r.p.), a obrnuto je propocinalna rastojanju (d). Prema tome, bazna stanica na frekvenciji oko 1800 MHz, sa e.r.p. od oko 100 W, na rastojanju preko 4 m, prema mom misljenju manje je opasna po ljudsko zdravlje od mobilnog telefona sa e.r.p. od oko 1 W, na rastojanju oko 5 cm od mozga.

    Ko zeli da proveri da li u ovim pricama ima ili nema istine, moze sam da izvede prost ogled: da na rastojanju 0,5 m od antene bazne stanice postavi kavez sa golubom, ili na rastojanju 5-10 cm od antene mobilnog telefona stavi hrcka u kartonskoj kutiji. Ako zivotinje prezive “zagrevanje” UHF radio-talasa 24 casa, prezivece i covek koji je obicno znatno krace vreme izlozen takvom elektromagnetskom zracenju.

    Kada sam svojevremeno predlozio tehnickom direktoru “Radio Jugoslavije” da slican ogled izvede sa kozom vezanom pored jedne od kratkotalasnih antena predajnog sistema u Bjeljini, sa e.r.p. reda MW, on me je pitao: “A sta da kazem tehnicarima u (armirano-betonskom) objektu radio-stanice ako koza ugine”? Na to pitanje nisam imao odgovor.

Leave a Reply