Internet

Kompaniji Yahoo prećeno kaznom zbog nesaradnje sa NSA

Iz objavljenih sudskih dokumenata vidi se koliko je američka vlada bila uporna u nastojanju da dođe do podataka o korisnicima interneta.

Američka vlada pretila je 2008. da će kažnjavati „Jahu” 250.000 dolara dnevno sve dok odbija da preda podatke Nacionalnoj agenciji za bezbednost (NSA), vidi se iz prekjuče objavljenih sudskih dokumenata.

Ova kompanija je na svom blogu objasnila da 15.000 stranica doskora tajnih dokumenata dodatno rasvetljavaju sukob NSA i „Jahua” oko pristupa korisničkim podacima. Iz njih se vidi da je „Jahu” vodio tajnu i, na kraju, neuspešnu pravnu bitku da ne ispuni vladine zahteve za saradnju u okviru kontroverznog programa „Prizma”, čije je postojanje prošle godine otkrio Edvard Snouden, piše „Gardijan”.

Američka vlada je 2007. izmenila ključni zakon da bi mogla da traži podatke o korisnicima. Po izmenjenom zakonu, onlajn kompanije od kojih se traže podaci ne smeju da govore o sadržini zahteva, pa čak ni da priznaju da su ih dobili.

 

Kada je zahtev za podacima stigao pred „Jahu”, ova kompanija se usprotivila tvrdeći da je zahtev „neustavan i preširok” i pokrenula je proces pred sudom za obaveštajni nadzor u inostranstvu, poznat kao Fisa sud. Na kraju je „Jahu” izgubio i odbijena mu je žalba, o čemu je „Njujork tajms” pisao prošle godine.

Objavljeni sudski dokumenti, piše sada ovaj list, možda su najuverljiviji dokaz da internet kompanije nisu obezbeđivale vladi direktan pristup korisničkim podacima. Iz njih se jasno vidi da je nadzor počinjao onog trenutka kada je od vlade stigao nalog sa imenima konkretnih ljudi. Kompanija je slala tražene podatke, ne omogućavajući vladi direktan pristup serverima, kako su neki tvrdili.

Snoudenova otkrića o programu „Prizma” (trajao je do 2011), objavljena u „Gardijanu” i „Vašington postu”, zaprepastila su međunarodnu javnost. Kritike su išle i na račun tehnoloških kompanija koje su sarađivale sa američkom vladom.

„Deo dokumenata je i dalje tajan. Ono što je objavljeno pokazuje da se ’Jahu’ svim silama borio protiv nadzora. U jednom trenutku vlada je zapretila da će ga kažnjavati 250.000 dolara dnevno ako ne pristane”, napisao je na blogu Ron Bel, glavni pravni zastupnik „Jahua”.

Postupci pred Fisa sudom su obično tajni i „Jahu” je mesecima vršio pritisak da se sa dokumenata skine oznaka tajnosti.

Skoro sve velike američke tehnološke firme, uključujući AOL, „Epl”, „Gugl” i „Microsoft” učestvovale su u „Prizmi”. Ovaj program je NSA sprovodila u saradnji sa svojim britanskim pandanom, agencijom GCHQ, i dobijali su pristup imejlovima, razgovorima, dokumentima i drugim podacima o korisnicima širom sveta.

Leave a Reply