Internet

Komunikacija predsednika Rusije sa građanim preko interneta

Dmitrij Medvedev je održao prijem za građane putem interneta. Rusi su se požalili predsedniku na formalni prilaz činovnika, na zastareli sistem za zagrevanje vode, i na mračne ulice u večernje vreme.

Takav način komunikacije sa građanima organizovan je prvi put. U svom pozdravnom obraćanju Dmitrij Medvedev je izrazio nadu da će sobe za prijem kod predsednika RF u ponedeljak u sva 83 subjekta Federacije raditi efikasno i rezultativno.

Predsednik je rekao da smatra neophodnim da se uvede administrativna odgovornost zaduženih za prekoračenje rokova za razmatranje predloga i žalba koji dolaze od ljudi.

„Mnogi se ljudi žale na rukovodioce, na formalan tretman njihovih žalbi, pisama koje pišu. Rukovodioci regiona i municipaliteta moraju da shvate ozbiljno ta obraćanja. I moramo da učinimo tako da ta obraćanja povuku za sobom ne samo direktnu reakciju činovnika, već i da u slučaju odbijanja da odgovore ili odugovlačenja sa donošenjem odluka budu pozvani na disciplinarnu i administrativnu odgovornost“ – rekao je Medvedev u toku videokonferencije.

Prvi na vezu sa šefom države je izašao Vladivostok. Natalija Cvetajeva, stanovnica tog grada je ispričala predsedniku da je zastareli sistem za sagrevanje vode TEC-2 u Vladivostoku izvor velike kontaminacije vazduha u gradu. Ona je zamolila predsednika da ubrza prevod rada na gas ovog sistema koji sad radi na ugalj.

Sergej Šmatko ministar za energetiku koji je bio na vezi za vreme internet-konferencije obećao je da će 10 od 14 sistema za zagrevanje vode TEC do 2012 godine raditi na gas.

Medvedev je naložio ministru za energetiku i gubernatoru Primorja Sergeju Darkinu da ubrzaju rad na prenosu na gas kotlića u Vladivostoku. „Očekujem prvi raport o modernizaciji kotlića do prvog jula 2011 godine“ – rekao je Medvedev.
Predsednik je takođe naložio ministarstvu za regionalni razvoj da ubrza rad na postavljanju mehanizama za energoefikasno osvetljenje. „Imamo 93 obraćanja povodom nedovoljno osvetljenih ulica u noćno doba. Mogu da zamislim koliko žalbi ima ako se uzme u obzir veličina zemlje. To su hiljade i hiljade obraćanja“ – rekao je Medvedev.

Na vezu sa iz Baškirije je izašla stanovnica sela Nikolo-Berjozovka, koja se požalila na to da u noćno doba ulično svetlo gori samo od 18 do 23 časa. Pri tome, kako ona kaže, svetlo je slabo, strašno je hodati ulicama, nije bezbedno. Medvedev je naglasio da će za slučaj Nikolo-Berjozovke biti donesena, naravno, individualna odluka „da bi ljudima bilo što udobnije“.

Dmitrij Medvedev je naložio ministru za regionalni razvoj Viktoru Basarginu da podnese izveštaj do prvog februara 2011 godine o pripremi reginalnih programa za modernizaciju sistema za snabdevanje vodom. Povod za to je bila poruka koju je predsednik dobio na svom blogu u ruskoj verziji Livejournal od stanovnika naselja Radio grada Novošahtinska Rostovske oblasti, koji su pisali o tome da već 20 godina vodu imaju samo ujutru i uveče u opredeljene sate.

Basargin je na to rekao, da dugoročno rešenje može biti nađeno putem priprema reginalnih programa za snabdevanje vodom, a takođe u okviru dva federalna programa – za modernizaciju komunalne infrastrukture i u okviru programa „Čista voda“.

One thought on “Komunikacija predsednika Rusije sa građanim preko interneta

  1. Dejan R. Popovic, dip. inz.

    Ako ovakve telekomunikacije sa gradjanima nisu demagoske prirode, onda su one, interaktivne internet-komunikacije – prava demokratska stvar u otvorenom drustvu. Kod nas je takav oblik komuniciranja praktikovao u”Politici” fenomenalni Nebojsa Katic (dok ga izgleda nije ukinula “Cenzura”) i nedavno Veran Matic (povodom prodaje B92 u tekstu “Dokapitalizacija B92”).

    Bilo bi lepo da i nasi lideri i politicari na taj nacin udju medju mase gradjana. Ne verujem u tu mogucnost, jar za to treba imati petlju, znanje, volju/zelju, “vreme”, … Oni i njihovi kabineti cak ne postuju ni ustavno pravo gradjanja na peticiju, koje glasi:

    “Svako ima pravo da sam ili zajedno sa drugima, upucuje peticije i druge PREDLOGE drzavnim organima, organizacijama kojima su poverena javna ovlascenja, organima autonomne pokrajine i organima jedinica lokalne samouprave i da od njih dobije ODGOVOR kada ga trazi” (clan 56. stav 1. Ustava Republike Srbije).

Leave a Reply