Internet

Konačno se Rusija u sferi IT pročula ne po hakerima

Dve ruske kompanije Jandeks i Laboratorija Kasperski ušle su u prestižni spisak Top-50 inovacionih kompanija sveta po verziji američkog lista Fast Kompani.

Najveći ruski pretraživač Jandeks zauzeo je 26. mesto rejtinga. Kako pojašnjavaju predstavnici lista, Jandeks je jedan od malobrojnih koji može da konkuriše sa najvećih svetskim pretraživačem gugl. Sam Gugl je zauzeo 6. mesto rejtinga.

Po mišljenju pres-sekretara kompanije Jandeks Očira Manžikova, pozicija koju je zauezla kompanija u potpunosti odgovara njenom statusu lidera, tempu i obimima uvođenja njenih novih razrada.

U maju prošle godine pustili smo Яndeks.com, tačnije pretraživanje svetskog Interneta. Započeli smo saradnju sa raznim društvenim mrežama, kao što su Fejsbuk i U kontaktu. Napravili smo mnogo raznih servisa. Sve to zajedno dovelo je do značajnog poboljšanja kvaliteta našeg pretraživanja. Što se prirodno odrazilo na tržišni udeo. Udeo Jandeksa na ruskom tržištu u januaru ove godine izneo je 64,4%. Nama je drago što za nas znaju ne samo u Rusiji, već i u Americi. I drago nam je što su prvi put dve ruske kompanije ušle u prestižni rejting. Šest tačaka iza našeg Jandeksa, na 32. mestu na spisku stoji Laboratorija Kasperskog.

Uspeh inovacionih kompanija koje su dospele u Top-50 pi mišljenju sastavljača rejtinga, sastoji se u njihovom nedogmatičnom prilazu stvaranju novog produkta. Njihovi stručnjaci su spremni ne samo da odustanu od uobičajenih pogleda, već i da rizikuju čak neuspehom. A takve kvalitete poseduju smeli ljudi. Laboratorija Kasperski postala je pravi magnet urpavo za takve mlade ruske kompjuterske genije koji prelaze sa hakerskog napada na analizu viruskih kodova.

Sve to, po mišljenju vodećeg analitičara regionalnog društvenog Centra internet-tehnologija Urvana Parfentjeva, postepeno vodi ka tome što se odnos Rusije u svetu, prema njenim mogućnostima menja:

Za rusku IT granu prisustvo u međunarodnim rejtinzima je nesumnjivo počasno. Zato što, nažalost, u mnogim industrijskim zemljama vlada imidž Rusije kao države gasovoda. A ako se govori o IT dostignućima sa ruske stane, obično govore o hakerima. Zato je stavljanje na spisak nesumnjivo znak međunarodnog priznanja nivoa profesionalizma i razvoja ruskih kompanija. To pozitivno utiče ne samo na njihov status, već i na međunarodni prestiž Rusije.

Naravno, rejtinzi nisu apsolutni pokazatelj uspeha. Kompanije koje su dospele na spisak ove godine mogu da izlete sa njega sledeće. Ali i Jandeks, i Laboratorija Kasperskog, koje su pretekle Mijkrosoft, Cisko i Samsung, imaju kuda da se kreću i  razvijaju. (Glas Rusije)

Leave a Reply