Internet

Kongres SAD protiv međudržavnog nadzora interneta

Na zasedanju Ujedinjenih nacija koje se održava u decembru, planirana je i sednica o međunarodnim telekomunikacijama koja bi se bavila međudržavnim nadzorom Interneta na način koji predlažu Kina, Rusija, Iran i Saudijska Arabija, a podržavaju još neke zemlje.

Prema ovom predlogu koji bi trebala usvojiti Opšta skupština Ujedinjenih nacija, doneo bi se međunarodno obvezujući zakon koji bi naplaćivao taksu od određenih internet stranica na osnovu posećenosti, a ona bi se koristila za razvoj širokopojasne infrastrukture.

Međutim, isti ovaj predlog zakona traži i uključivanje vlada svih država u nadzor nad Internetom, odnosno mogućnost i obavezu zabrane određenih tipova sadržaja na Internetu, odnosno donošenje poreza za međunarodni transfer podataka.

Obe stranke u američkom Kongresu smatraju ovaj predlog pokušajem „preuzimanja Interneta” od strane UN-a i zalažu se za sadašnji model koji se bazira na privatnim kompanijama i praktično nikakvoj međunarodnoj državnoj kontroli Interneta.

One thought on “Kongres SAD protiv međudržavnog nadzora interneta

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Ako je globalna informaciono-komunikaciona mreza “Internet” samo dogradjeni deo postojece svetske telekomunikacione mreze, onda se ne vidi razlog da na prvoj Svetskoj konferenciji o medjunarodnim telekomunikacijama (WCIT-12) u Dubaiu, decembra ove godine, ne prodju neki medjunarodni predlozi za regulaciju Interneta od strane Medjunarodne unije za telekomunikacije (ITU). Pre svega, izgleda, predlog o regulaciji tarifa, zato sto krajem 2014. u SAD prestaje zakonski moratorijum na internet takse.

    Rasprava o medjunarodnim predlozima za regulaciju Interneta vodjena je 31. maja 2012. u Kongresu SAD: http://energycommerce.house.gov/hearings/hearingdetail.aspx?NewsID=9543

    Valja napomenuti da je pre oko 20-tak godina promenjena Medjunarodna konvencija o telekomunikacijama u Ustav i Konvenciju ITU, da bi se “razvlastila” ITU, narocito u pogledu njene nadleznosti utvrdjivanja generalnog plana za razvoj medjunarodne telekomunikacione mreze, i na mala vrata medjunarodnog prava uveo Internet sa kojim suvereno upravlja SAD preko Internet drustva i drugih slicnih nevladinih, neprofitnih organizacija.

Leave a Reply