Internet

Kongresna biblioteka lansira web sajt sa 10 hiljada istorijskih tonskih zapisa

U američku Kongresnu biblioteku nedavno je bio pozvan Grammy-jem nagrađivani muzičar Harry Connick Junior. Povod poziva bio je lansiranje web stranice sa 10 hiljada istorijskih i retkih tonskih zapisa koji su sada po prvi put dostupni u digitalnom formatu. Ova bogata zbirka obuhvata popularnu muziku, operu i rani jazz, kao i poeziju, te snimke slavnih političkih govora. Al Jolson, Arturo Toscanini, Enrico Caruso i George Gershwin samo su neki od muzičkih divova u kolekciji.

Kongresna biblioteka u Washingtonu ima novu web stranicu sa preko 10 hiljada istorijskih i retkih zvučnih zapisa koji su sada na raspolaganju javnosti po prvi put u digitalnom formatu – i to besplatno. Naziv stranice je Nacionalni Jukebox. Ovaj zajednički projekt Kongresne biblioteke i diskografske kuće Sony Music Entertainment pruža internet pristup velikom izboru muzike i zapisa, izgovorene reči, stvorenih u Sjedinjenim Državama između 1901. i 1925. godine.

Gene DeAnna, direktor Odelenja biblioteke za snimljene materijale, predstavio je jedan od snimaka koji se mogu naći na web stranici National Jukebox: onaj iz 1904. godine, na kojem operski pevač Enrico Caruso izvodi muziku Vesti la Giubba iz opere Pagliacci. Na Jukeboxu se može naći i prva jazz snimka.

Gene DeAnna kaže da je materijal objavljen na Jukeboxu tek mali deo onoga što će se uskoro moći na njemu slušati: “Jukebox je dinamičan arhiv istorijskig zvuka koji će se neprestano razvijati i rasti. Cilj nam je da dodamo na desetine hiljada snimaka u sledećih nekoliko godina.”

U arhivu u Virginiji nalazi se oko 100 hiljada snimaka. Posetioci web stranice National Jukebox sada mogu slušati njih deset hiljada isključivo kao streaming, a uz to mogu pogledati na hiljade fotografija, te pročitati biografije izvođača. Web stranica National Jukeboxa je www.loc.gov/jukebox.

Leave a Reply