Internet

Korisnici Mac OS X operativnog sistema žrtve su napada malvera bar 10 puta godišnje

Stručnjaci kompanije Kaspersky Lab izračunali su koliko su često korisnici Mac uređaja pod napadom malvera. Tokom avgusta, verovatnoća neželjenih susreta sa malverom je bila oko 3% . U odnosu na rizik od 21% kojem su izloženi korisnici Windows operativnog sistema – situacija sa Mac korisnicima izgleda mnogo manje zabrinjavajućom. Međutim, ako se ovo prevede u broj potencijalnih incidenata, ovaj problem nije zanemariv –  po podacima koje generiše Kaspersky Security Network, aktivni korisnik Interneta susreće se sa malverom bar 10 puta godišnje.

Tokom prvih 8 meseci 2014. Godine, Kaspersky Lab je zabeležio skoro 1000 jedinstvenih napada na Mac uređaje. Ovi napadi su gupisani u 25 prethodno poznatih kategorija.

Postoji otprilike 3% šanse da će Mac OS X računar i postati zaražen

Postoji oko 1800 primeraka zlonamernih fajlova namenjenih Mac OS X operativnom sistemu u KAspersky Lab kolekciji.

Najpoznatiji Mac OS X malver iz Kaspersky Lab kolekcije uključuje callme backdoor crva, koji daje sajber kriminalcima daljinski pristup sistemu i, kao dodatnu funkciju, krade kontakte – verovatno kao izvor budućih žrtava . Drugi backdoor, Laoshu, potpisan sa pouzdanim certifikatom programera, pripreman je da se distribuira preko AppStore prodavnice. Funkcija Laoshu je da pravi screenshot svakog minuta. Treći poznati malver, Ventir, obezbeđuje prikrivene funkcije daljinskog upravljača i pravi zapis pritisnutih tastera. Kolekcija obuhvata i iPhone SPY , prvi fajl Encriptor za OS X i prvi malver koji na OS X operativnom sistemu krade Bitcoin novčiće

apple-malware

.

“U poslednje četiri godine , pejzaž pretnji za Mac računare se značajno promenio – od izolovanih slučajeva do globalne epidemija prouzrokovane Flashback crvom , koji je zarazio 700.000 Mac uređaja širom sveta 2011. godine. To je bila prekretnica nakon koje smo videli stotine novih zlonamernih programa za Mac svake godine. Štaviše, Mac OS X je bio fokus poznate operacije The Mack/Careto i Icefog.” Kazao je Eugen Kaspersky, predsednik i CEO kompanije Kaspersky Lab.

 

Prema podacima kompanije Kaspersky Lab, korisnici u SADu i Nemačkoj su imali najviše napada sa 66,000 slučajeva detektovanim u tim zemljama. Pet zemalja koje slede na toj neslavnoj listi su UK, Kanada, Španija, Italija i Australija, koje su imale po 7,700 napada.

10 jednostavnih saveta za povećanje sigurnosti vašeg Mac uređaja

  1. Kreirajte neadministratorski nalog za svakodnevne aktivnosti
  2. Koristite internet pretraživač koji sadrži sandbox i ima dobru reputaciju rešavanja sigurnosnih propusta
  3. Dezinstalirajte zasebni Flash Player
  4. Dezinstalirajte Javu
  5. Pokrenite ” Softvare Update ” i odmah instalirajte sve ispravke koje vam se nude
  6. Koristite program menadžovanja šifri kako bi se zaštitili od fišing napada
  7. Onemogućite IPv6, AirPort i Bluetooth kada nisu potrebni
  8. Omogućiti punu enkripciju diska .
  9. Instalirajte najnoviju verziju Adobe Reader-a
  10. Instalirajte dobro bezbednosno rešenje

Leave a Reply