Internet

Korisnici u SAD-u isto vreme troše na internet i na TV

Amerikanci danas troše isto vreme online koliko i ispred svojih televizijskih ekrana, pokazalo je istraživanje na više od 30.000 ispitanika koje je objavila kompanija za istraživanje tržišta Forrester. Prosečni Amerikanac sada troši otprilike 13 sati nedeljno koristeći internet i gledajući offline televiziju.

Internet je već odavno osvojio pažnju mladih Amerikanaca i to u većoj meri nego što je to televizija nekada uspela, ali je sada po prvi put popularniji i kod tzv. ‘generacije X’ (u dobi od 31 do 44 godine). Mlađi baby boomeri (u dobi od 44 do 54 godine) troše istu količinu vremena nedeljno koristeći oba medija.

Dok je količina vremena koju Amerikanci troše gledajući televiziju ostala otprilike ista tokom poslednjih pet godina, korišćenje interneta se u istom razdoblju povećalo za čak 121%. 25% vlasnika mobilnih telefona sa mogućnošću online pristupa sada se spaja preko mobilnog interneta i to uglavnom preko web stranica prilagođenih za prikaz na telefonima, radije nego preko aplikacija.

Što Amerikanci rade online? Uglavnom kupuju. Čak 60% njih kupuje online, a malo više od jedne trećine spaja se redovno na stranice za društveno umrežavanje, često preko svojih mobilnih uređaja. Naime, dve trećine pripadnika tzv. ‘generacije Y’ ažurira statuse na svojim stranicama za društveno umrežavanje barem jednom mesečno.

Pisanje blogova, slušanje audio streaminga i instant dopisivanje (IM) dokazano je da su znatno manje popularni, a ove aktivnosti angažuju svega jednu trećinu ili manje američke online populacije.

Leave a Reply