Internet

Kosmonet – Rusija “podiže” internet u Kosmos

Korisnici Runeta uskoro će moći da koriste „kosmički“ internet. Ruski inženjeri već su pristupili detaljnoj razradi novog projekta „Kosmonet“.
Naučnici ne kriju: usluga dostupa brzom internetu- samo je deo zadataka postavljenih pred „ Kosmonet“. Prioritet je- rešavanje problema od državne važnosti: omogućavanje veze među komunikacionim satelitima, daljinsko upravljanje ubojnim sredstvima iz bilo koje tačke zemljine kugle, kao i uspostavljanje pouzdanih veza u teško dostupnim i udaljenim regionima Rusije. Od posebne je važnosti imati imati ovakav sistem veze na severnom i južnom polu. Te zone su za satelite koji lete po geostacionarnoj orbiti, zapravo „mrtve“ zone , a izgradnja predajnika ili razvlačenje optičkog kabla je ekonomski nerentabino ili jednostavno tehnički nemoguće, govori zamenik rukovodioca Federalne kosmičke agencije (Roskosmos) Vitalij Davidov:
Projekat koji danas razmatramo je logičan nastavak već postojećeg sistema „Glasnik“, ali sada na višem nivou, boljeg kvaliteta. Za nas je veoma važno imati mogućnost ostvarivanja veze u svakom trenutku i sa svakim našim satelitom. Šta više, jako je važno imati mogućnost povezati se sa našom komandom. Zapravo, figurativno govoreći, mi ćemo podići Internet na „orbitu“. Ekvivalent ovom sistemu u ovom trenutku ne postoji u kosmosu. Mi se nadamo da će nam poći za rukom da postanemo lideri na ovom tržištu.
Po rečima predsednika akcionarskog društva „Sateliti Glasnik“ Aleksandra Galjkeviča, u planu je formiranje grupe od ukupno 48 satelita, na orbiti oko zemlje, što će omogućiti pokrivanje signalom cele zemaljske kugle (za potrebe Rusije je dovoljno 18 satelita). To će omogućiti „Kosmonetu“ sveobuhvatno pružanje svih usluga, za kojima sada postoji potreba na svetrskom tržištu.
Sveobuhvatne usluge, koje su potrebne potrošačima- a čine ih- mogućnost prenosa glasa, videokonferencije kao i slanje kratkih poruka. Sistem koji omogućava pružanje ovakvih usluga, sličnih karakteristika, ne postoji trenutno nigde u svetu.
Programeri koji rade na razradi ovog sistema dodaju da je „kosmonet“ sistem nove generacije. Sistem ne zavisi od nadzemne infrastrukture. Veza će se održavati pomoću terminala i baznih stanica, a preko satelita. To znači da održavanje veze neće biti dovedeno u pitanje u vanrednim situacijama poput zemljotresa i drugih elementarnih nepogoda, kada rad nadzemnih stanica može biti ugrožen ili onemogućen. Pomoću „Kosmoneta“ biće moguće nadgledati transport opasnog tereta ili da se komunicira sa svim brodovima koji plove svim svetskim morima.
Za realizaciju ovog projekta, prema preliminarnim podacima, biće neophodno 20 milijardi rubalja. Procenjuje se takože da će se uložena novčana sredstva isplatiti u roku od 10 godina.

Leave a Reply