Internet

Krađa podataka, Trojanci i citati iz Biblije: mutan svet spam zajmodavaca

Stručnjaci iz kompanije Kaspersky Lab objašnjavaju opasnosti koje se kriju iza spam pozajmica, šta može da se dogodi ukoliko korisnik odgovori na spam poruke, i takođe daju neke korisne savete o tome kako izbeći da postanete žrtva bezkrupuloznih finansijskih organizacija i internet prevara.

Spam zajmodavci: opasni i skupi

Male organizacije i privatni zajmodavci koji ne mogu da se takmiče sa marketinškim kampanjama koje su dostupne velkim multinacionalnim bankama često pribegavaju elektronskoj pošti.

kredit

Vrlo često, ove poruke služe kao paravan za beskrupulozne organizacije za čije se usluge na kraju ispostavi da su mnogo skuplje nego što je napomenuto. Tipične internet prevare mogu takođe da distribuiraju kreditni spam. U cilju sakupljanja podataka o žrtvi, oni mogu da ponude svoju pomoć u dobijanju pozajmice i da zatraže šifru za onlajn bankovni sistem, trocifreni broj za verifikaciju kartice ili korisnikov pasoš ili kontakt podatke. Ovi podaci se na primer mogu iskoristiti za pravljenje lažnih dokumenata.

 

Načini kojima se prevaranti služe:

  1. Fišing-pokušaj krađe finansijskih podataka korisnika koristeći lažne veb stranice koje imitiraju zvanične obrasce za prijavu poznatih banaka

  2. Zli prilozi u porukama koji predstavljaju lažne obrasce za prijavu ili odobrene kreditne sporazume

 

Odgovorili ste na spam poruku? Pogledajte kako se vaš inboks puni sa još više spamova!

.

Odgovor na spam mejl, čak i bez namere da se koriste usluge ponuđene u oglasu, govori spamerima da ta mejl adresa zaista postoji i da se aktivno koristi (neki spameri šalju poruke na nasumice sačinjenu listu). Kao rezultat toga, broj poruka sa oglasima poslatim na “otkriveni” mejl će znatno porasti.

“Mi vidimo kako prevaranti koriste svakakve načine da prevare korisnike. Neki pošiljaoci se predstavljaju kao dobrotovorna hrišćanska organizacija koja pomaže siromašnima. Takve poruke mogu sadržati neke citate iz Biblije kako bi izgledale uverljivije. Drugi žele da privuku potencijalne klijente obećavajući im ogromne sume novca (ponekad i do nekoliko miliona u kešu) bez ikakvih zaloga ili garanta, ili bilo kakve potvrde o primanjima i sa minimalnim brojem dokumenata”, kaže Maria Vergelis, spam analitičar u kompaniji Kaspersky Lab. “Zapamtite da bilo kakav pokušaj otvaranja prikačenog “ugovora” može da dovede do zaraze sistema i gubitka podataka koji se nalaze na hard drajvu.”

 

Saveti stručnjaka:

 

  • Ne ostavljajte svoje lične podatke na sumnjivim sajtovima;

  • Ne popunjavajte HTML obrasce poslate od strane nepoznatih pošiljaoca, naročito ako vaš računar nije zaštićen nekim antivrus programom koji bi brzo mogao da prepozna i blokira lažne linkove;

  • Nikada ne dajte svoje lične podatke trećim licima i ne ulazite u prepiske ili finansijske rasprave sa nepoznatim “zajmodavcima”;

  • Ne pokrećite fajlove i ne otvarajte atačmente, naročito arhive i poslovne dokumente od nepoznatih pošiljaoca (u krajnjem slučaju, to možete učiniti samo ukoliko dobijete bezbednosnu potvrdu od antivirus programa).

Cela verzija izveštaja o spam zajmodavcima je dostupna na securelist.com.

Leave a Reply