Internet

Krah Wikileaksa: Asanžov pomoćnik izbrisao 3.500 tajnih dokumenata

WikiLeaks se proslavio objavljivanjem tajnih dokumenata vlada i korporacija time se profilirajući kao jedina sigurna opcija za zviždače iz celog sveta. Tom snu je očito došao kraj, jer je odlazak jednog od osnivača WikiLeaksa Danijela Domšajta-Berga zabio prvi ekser u kovčeg te organizacije, a najnovije otkriće ju je vrlo verovatno pokopalo.

Berg je otkrio kako je nedugo pre svog odlaska iz Wikileaks baze izbrisao 3.500 neobjavljenih dokumenata, uključujući i one za koje je Džulijan Asanž obećavao da će ‘urušiti neke banke’, kao i celi popis osoba koje nemaju pravo letenja u SAD-u, piše The Age .

– Primio sam upozorenje jednog obaveštajnog stručnjaka kako je Berg bio u kontaktu s FBI-jem u nekoliko navrata te kako su infomacije koje im je pružio bila ‘od pomoći’ – komentirao je Asanž odlazak svog do juče najboljeg saborca.

Berg svoj odlazak vidi drugačije te naglašava kako je dokumente izbrisao kako bi sačuvao njihovu verodostojnost. Asanža vidi kao nikogovića koji ne zna zaštiti servere niti podatke na njima – u čemu očito ima zrno istine s obzirom da je Berg uspeo izbrisati toliku količinu dokumenata bez da se upali kakav alarm. Njegov potez bi takođe bio besmislen da Wikileaks koristi naviku gotovo svih korisnika kompjutera – bezbednosne kopije.

Sudbina Wikileaksa u ovom trenutku ne izgleda svetla – Bergov odlazak, Asanž je i dalje u kućnom pritovoru zbog optužbi za silovanje, a donacije ne stižu zbog blokade koju je PayPal stavio na njihov račun. (Jutarnji/BizLife)

Leave a Reply