smarttv
Internet

Kraj prevlasti tradicionalnih medija

Istraživanje svetskog tržišta digitalnih komunikacija koje je sproveo KPMG, pokazalo je da tradicionalni mediji još uvek drže primat nad svojom onlajn konkurencijom, ali da se u narednom periodu može očekivati ubrzana digitalizacija medija i kraj dominacije tradicionalnih medija u formatima u kakvim ih danas poznajemo.

Istraživanje o uticaju digitalnih medija na ponašanje potrošača sprovedeno je na uzorku od približno 9.000 ljudi u devet zemalja širom sveta – Kini, Brazilu, Singapuru, Nemačkoj, Australiji, Kanadi, Španiji, Velikoj Britaniji i SAD.

Prema istraživanju, i pored sve veće digitalizacije medija polovina korisnika se i dalje oslanja na tradicionalne medije kao izvor zabave i informacija. Televizija je i dalje najpopularniji svetski medij, a TV ne gleda svega između 8-16 odsto ispitanika. Interesantno je, da se TV program sve više prati i preko mobilnih uređaja.

Očekuje se da će do 2014. godine svaki četvrti stanovnik u ovih devet zemalja posedovati tablet, a čak svaki drugi pametni (smart) telefon, što će dodatno ubrzati digitalizaciju svetskog medijskog tržišta. Paralelno gledanje TV-a i korišćenje mobilnih uređaja i laptop računara sve više smanjuje efikasnost klasičnog TV oglašavanja.

LG Google TV

Polovina svih ispitanih Amerikanaca kaže da u isto vreme koristi i TV i računar, a iste navike ima i skoro polovina (44 odsto) Evropljana. Ovaj fenomen nazvan je “efekat dva ekrana”, a uticaće na razvoj novih marketinških metoda i otvoriti nove mogućnosti za zaradu na onlajn sadržajima.

Kako bi ostvarile profit, od medijskih kuća će se u budućnosti očekivati da poznaju navike potrošača, mogućnosti mobilnih uređaja, kao i da osmisle nove modele oglašavanja, kontrolišu “efekat dva ekrana” i da rade na popularizaciji onlajn servisa.

Digitalni mediji su ubedljivo najpopularniji izvor informacija i zabave među urbanim stanovništvom, naročito Kine, Brazila i Singapura. Ovaj trend ubrzavaju sve jeftiniji tableti i pametni (smart) telefoni, kao i sve brže mreže za prenos podataka.

Leave a Reply