E-servisi · Internet

Kriterijumi za ocenjivanje web prezentacija organa državne uprave

Republički zavod za informatiku i internet, u saradnji sa Ministarstvom za telekomunikacije i informaciono društvo, UNDP Srbija (United Nations Development Programme) i Transparentnosti Srbija pripremio je dokument „Kriterijumi za ocenjivanje usklađenosti web prezentacija organa državne uprave sa Smernicama za izradu web prezentacija organa državne uprave“.

Na osnovu ovog dokumenta, a nakon isteka roka propisanog Zaključkom Vlade 05 Broj 030-9680/210 od 23. decembra 2010. godine, ekspertska grupa će ocenjivati usaglašenost web sajtova organa državne uprave sa dokumentom „Smernice za izradu web prezentacija organa državne uprave“.

Ovim Zaključkom su obavezani svi organi državne uprave da u roku od šest meseci od donošenja istog, svoje nove ili već postojeće web prezentacije usklade sa Smernicama. O rezultatima ocenjivanja usaglašenosti web prezentacija organa državne urpave, Republički zavod za informatiku i internet će izvestiti Vladu.

Dokument je koncipiran sa idejom da organima državne uprave unapred omogući uvid u preliminarne kriterijume na osnovu kojih će se ocenjivanje vršiti, kao i da praktično pojasni preporuke iznete u Smernicama. Ocenjivanje će se vršiti na osnovu 8 kriterijuma (sadržaj, jezik i pismo web prezentacije, usluge koje organ državne uprave pruža, grafičko rešenje i dizajn, navigacija, funkcionalnost, tehnologija i domensko ime) koji se sastoje od određenog broja potkriterijuma. Više o procesu ocenjivanja, metodologiji i samim kriterijumima i potkriterijumima možete pročitati u samom dokumentu, koji možete preuzeti ovde.

3 thoughts on “Kriterijumi za ocenjivanje web prezentacija organa državne uprave

 1. schtreber

  strasno je da domen srbija.rs onako visi u vakum-prostoru. malo van teme, ali me ta drzavna uprava uvek podseti koliko kaskamo tu i tamo

 2. Ana

  Da, nama cesto institucije traze ponude u skladu sa ovim smernicama. Na pisanje gluposti utrosimo po nekoliko sati, pa onda jos nekoliko vidjanja i besplatnih konsultacija, i na kraju lepo odaberu šlj firmu kod koje hostuju sajt i ona im sklepa sajt za 200 EUR.

  U ovoj zemlji NIŠTA ne funkcioniše kako treba, a svako novo pravilo služi samo za zamazivanje očiju. Vređaju me sa ovajvim stvarima…

 3. Ana

  A sigurnost? Čisto zbog učestalog obaranja institucionalnih sajtova, pitam… Ma, glupost! Ne znam ni zašto više i reagujem na ovakve stvari i neverovatne akcije naše države!

Leave a Reply