Internet

Krvnik iz Osla vežbao na igri Modern Warefare 2

Masovni ubica iz Osla Anders Brejvik napisao da mu je igrica ‘’Modern Warfare 2’’ poslužila kao idealan virtuelni poligon da trenira ubijanje ljudi. Anders Bering Brejvik ideje za svoj krvavi pohod našao je u igrici “Modern Warfare 2”. Jerun Rink, Holanđanin koji je s njim onlajn igrao igrice “Kol ov djuti” i “Vorld ov vorkraft”, svedoči da mu je Brejvik nekoliko sati pre nego što je krenuo u svoj krvavi pir na imejl poslao manifest u kojem kaže:

“Kupio sam ‘Modern Warfare 2’. To je verovatno najbolja simulacija realnog ratovanja i ubijanja. Ja je shvatam kao savršen trening!” Krvnik iz Osla delovao je sam, smatra norveška policija, koja fokus istrage stavlja upravo na virtuelni svet norveškog masovnog ubice.

– Vidi se iz manifesta da se lagano povlačio iz realnosti i sve više ulazio u svet interneta – kaže Metju Gudvin, stručnjak za desničarski ekstremizam na univerzitetu u Notingemu.

On je posećivao veliki broj antimuslimanskih sajtova i blogova, sa kojih je uzimao materijal za svoj manifest, u kojem govori o nepremostivim razlikama i nemogućnosti da Evropljani (hrišćani) žive sa muslimanima.

Vođa pokreta Viteški templari, Britanac Pol Rej, koga je Brejvik naveo u svom manifestu kao svog “mentora”, izjavio je da je Brejvikova akcija “čisto zlo”.

– Pomenut sam kao njegov mentor. Ja bih definitivno mogao da mu budem inspiracija… ali ono što je on uradio je čisto zlo. Ja nikad ne bih mogao da uradim ono što je on učinio radi ostvarivanja svojih uverenja – rekao je Rej, koji je 2008, nakon što je uhapšen zbog promovisanja radikalne mržnje na svom blogu, napustio Britaniju i otišao na Maltu. (Vesti online)

Leave a Reply