E-servisi · Internet

KupiMe.com o grupnoj kupovini u Srbiji 2011

Najjednostavnijim pregledom šta se i koliko prodaje preko servisa za grupnu kupovinu, može se videti kakve su kupovne navike za vreme krize koja nas ne napušta godinama jer su javno prikazani podaci o broju prodaja i cene određene usluge/proizvoda.

Analizom javno dostupnih podataka o aktivnim i prošlim ponudama sa Web sajta za Grupnu kupovinu u Srbiji Kupime.com, dobijaju se podaci o kupovnim navikama korisnika tokom 2011. godine:

  • U toku ove godine prodato je čak 5507 kupona za poliranje zuba i skidanje kamenca;
  • Na tretmane za mršavljenje potrošeno je oko 10.000.000 dinara, koliko je uplaćeno za kupone ove usluge;
  • Masaže su uvek dobrodošle, a prodato je 8147 kupona;
  • Čak 14.780 kupona je prodato za tretmane kose (feniranje, farbanje, šišanje).

Pregledom aktuelnih ponuda na Web sajtu Kupime.com na prvoj stranici vidi se da su usluge održavanja lepog izgleda veoma atraktivne i privlače najviše pažnje kupcima, odnosno da je ovakva vrsta usluga najprodavanija.

Iako su kuponi za odlazak u restorane ponuđeni sa veoma velikim popustima, njihova prodaja ne može se porediti sa brojevima prodatih usluga iz domena ulepšavanja ili održavanja lepote.

Ovakav trend prodaje usluga iz domena održavanja lepote se može objasniti sa nekoliko činjenica:

  • Većina korisnika Interneta u Srbiji ima veće prosečne plate po domaćinstvu u odnosu na kompletan prosek plata u Srbiji.
  • Većinu kupaca na sajtovima za grupnu kupovinu čine žene, iako je takođe interesantno da nisu samo žene kupci usluga iz domena održavanja lepote.
  • Usluge iz oblasti održavanja lepote se češće pojavljuju kao ponuda sa velikim popustima na ovim Web sajtovima, zato što se zna da su ovakve ponude veoma uspešne.
  • Praktično svi Web sajtovi u Srbiji iz oblasti grupne kupovine za sada još nisu specijalizovani, što ima za posledicu da su najviše u ponudi usluge (uglavnom) koje se najviše i traže.

Kako predviđanja stručnjaka govore da će i naredna (2012.) godina takođe biti krizna, postojaće mogućnost javnog praćenja da li će i u narednom periodu lepota biti najbitnija na servisima za grupnu kupovinu u Srbiji.

Leave a Reply