Internet

Lakše do dokumenata preko sajta www.formular.rs

Na sajtu www.formular.rs dobićete informacije o dokumentima potrebnim za podnošenje različitih zahteva…

Ako ste umorni od čekanja pred šalterima i neizvesnosti da li će vam trebati još jedan dan da biste dobili ličnu kartu, vozačku dozvolu, ili, recimo, građevinsku dozvolu, pravo mesto za vas je Formular.rs, internet sajt koji do detalja objašnjava šta vam je od papira neophodno za dobijanje određenih dokumenata i koliko neka usluga košta.

Na ovom sajtu ćete pronaći korisne informacije o tome koja je državna ustanova zadužena za vaš problem, koliko vam je vremena potrebno da biste završili posao, na koji žiro račun bi trebalo da uplatite taksu, i da li je lično prisustvo prilikom podnošenja zahteva neophodno ili ne. Administratori pozivaju građane da savetima i iskustvima daju doprinos ovom korisnom portalu.

– Cilj foruma koji je počeo da radi pre mesec dana je da građani ne moraju više puta da odlaze u organe državne uprave i druge institucije, već da pre nego što predaju dokumenta, pronađu sve informacije na ovom portalu. Namera je da građanima Srbije i pravnim licima omogućimo da brže, efikasnije i uz manje stresa obave poslove vezane za državnu administraciju i time skrate proceduru. Želimo i da ubrzamo razvoj e-uprave u Srbiji – kaže za „24 sata” Vukašin Stojkov iz Centra za razvoj interneta koji je pokretač ove ideje.
Da li će i u kojoj meri portal biti efikasan zavisi i od građana.
– Ako ste nekada imali problem prilikom vađenja vozačke dozvole, to iskustvo preko našeg sajta treba da podelite sa drugima, da ponudimo rešenje kako se to više ne bi ponavljalo – objašnjava za „24 sata” Zoran Torbica, jedan od administratora.
Portal već ima 130 članaka i stranica.
– Nema aktivnosti koja je previše mala ili beznačajna. Uspeh ovog modela zajedničkog učešća je pokazala Vikipedija koja je, i pored navodnih nedostataka, nezaobilazan izvor informacija – kaže Stojkov.
Iako je servis potpuno funkcionalan tek desetak dana, administratori su veoma zadovoljni brojem kontakata građana.
– Do sada nismo dobijali konkretna pitanja što pokazuje da posetioci dobro razumeju ideju sajta, a to je da umesto servisa za pitanja i odgovore pružamo okvir za zajedničko prikupljanje informacija koje su nam svima bitne – zaključio je Stojkov.

Simbolične nagrade za najažurnije
VISKI Da bi animiralo građane da učestvuju u projektu, Centar za razvoj interneta organizovao je nagradni konkurs „Urgencija” u kojem će pobediti onaj ko postavi najviše uputstava. Konkurs je otvoren do 15. januara, a simbolične nagrade – viski, čokolada i kafa – biće dodeljene osam dana kasnije u galeriji O3on, tačno u podne.

Svako može da unosi podatke

REGISTRACIJA Ako ste nekada uređivali Vikipediju, nećete imati problema da uređujete i Formular, ali ako to niste radili, a imate želju da doprinesete razvoju Formulara, ne brinite. Na ovom sajtu se nalaze sva uputstva kako možete da unosite podatke nakon registrovanja (što je obavezno, a traje oko 30 sekundi).
(24časa)

Leave a Reply