Društvene mreže · Internet

Lansiran Google Buzz – alternativa Facebooku

Sve o novoj društvenoj mreži Googlea koja nudi čitav niz prednosti

Google je juče službeno predstavio svoju aplikaciju kojom ulazi na rastuće tržište društvenih mreža. Google Buzz korisnicima Gmaila omogućuje slanje kratkih poruka, slika, videa i statusa putem interfejsa integrisanog u postojeći e-mail klijent.

Aplikacija je takođe dostupna za mobilnu platformu, prvenstveno za Android i iPhone, čime opasno konkuriše Facebooku i Twitteru u slanju real-time poruka. “Google Buzz će se korak po korak nuditi korisnicima. Prvo će se pojaviti na oko jedan posto Gmail naloga, a očekujemo da će svima biti dostupan do kraja nedelje”, poručuju iz Googlea.

Iz Googlea se nadaju da će korisnici Buzz početi koristiti umesto Facebooka, Twittera i MySpacea, naglašavajući da njihova aplikacija nudi nekoliko prednosti:

1. Veza sa Gmailom

Glavni kanal korišćenja Buzza biće upravo Gmail. Aplikacija će se nalaziti odmah ispod sandučića sa pristiglom poštom, a 40 osoba sa kojima korisnik najčešće komunicira odmah će se nalaziti na popisu prijatelja.

2. Ocenjivanje statusa

Google Buzz otklanja nedostatak svih društvenih mreža – omogućuje korisnicima da ocenjuju statuse jedni drugih kako ne bi morali da čitaju nezanimljive poruke poput “Pojeo sam krofnu”. Program sa vremenom uči da razlikuje bitne od nebitnih poruka i tako smanjuje buku i zagušenost u kanalu.

3. Integracija drugih medija

Slike sa Flickra i Picase, klipovi sa YouTubea i poruke sa Twittera učitavaće se po želji korisnika u Buzz i tako olakšati koordinaciju različitim društvenim mrežama i nalosima na drugim servisima. Neće biti moguće slanje poruka ili slika na Twitter ili Picasu, ali će se one moći učitavati bez limita.

4. Dodaci za mobilne telefone

Posebna aplikacija povezaće Buzz i Google Maps i omogućiti učitavanje najnovijih vesti i poruka sa obzirom na datu lokaciju. Takođe, aplikacijom će se moći upravljati glasovno i putem geotagginga.

5. Privatnost

Za svaku aktivnost na Buzzu korisnik će sam odlučivati želi li da je učini privatnom ili javnom. Privatne poruke biće vidljive prijateljima ili odabranoj grupi ljudi, dok će se javne slati na Google Profile te će se moći pretraživati putem pretraživača. (metro)

Leave a Reply