email
Internet

Lažna e-pošta sve više zatrpava kompanijske servere

Procenat spama u ukupnom elektronskom saobraćaju drugog kvartala 2013. godine porastao je za 4,2 odsto u odnosu na prvi kvartal, i sada iznosi 70,7 odsto, dok je procenat fišing imejlova opao za 0,0016 odsto i sada iznosi 0,0024 odsto. Ovo su samo neki od podataka iz analize elektronskog saobraćaja kompanije Kaspersky Lab za drugu četvrtinu 2013. godine.

email

Glavni trendovi u drugom kvartalu

Mnogi primerci e-mail poruka sa zlonamernim prilogom bili su tokom prethodnom kvartalu adresirani na poslovne korisnike. Ove poruke su bile prerušene u automatske odgovore, poput obaveštenja o neuspeloj dostavi e-mail poruke ili obaveštenja o prispeću e-mail poruke, faksa ili skeniranih podataka. Prevaranti smatraju da će zaposleni brzo preći preko sadržaja ne čitajući detalje, pretpostaviti da je e-mail legitiman i otvoriti prilog, čime će aktivirati zlonamerni program.

Neobičan podatak iz analize drugog kvartala jeste distribucija elektronskih čestiki sa zlonamernim prilogom. U prošlosti je ovo bio čest slučaj tokom svakog većeg praznika, ali u poslednje vreme zlonamerne elektronske čestitke su sve češće. Međutim, u ovom kvartalu kompanija Kaspersky Lab je još jednom otkrila zlonamerne e-mail poruke, koje su bile upućene istaknutoj američkoj kompaniji za proizvodnju čestitki Hallmark.

Zlonamerne elektronske čestitke nisu jedina zaboravljena taktika koju je kompanija Kaspersky Lab detektovala u ovom periodu. U prvom kvartalu 2013. godine, jedan od trikova spamera bio je “beli tekst”, koji je u suštini nasumični tekst dodat na kraju imejla, koji čitaoci ne primećuju jer je boja teksta identična boji pozadine imejla. Ideja spamera je da prevare spam filtere da je neželjena poruka elektronski bilten. U ovom kvartalu spameri su koristili manje-više isti trik; dodali su nasumični tekst, ali ovoga puta se čak nisu potrudili ni da on bude „nevidljiv”, već su ga samo odvojili od glavnog dela teksta velikim brojem praznih linija. Svi tekstovi su bili preuzeti iz raznih vesti. Na primer, dok e-mail može da počinje raznobojnom fotografijom koja reklamira određeni proizvod ili uslugu, na dnu stranice primalac može da nađe kratak izvod iz štampe o Ugu Čavezu, Bostonskom maratonu ili sukobu u Koreji.

Statistika drugog kvartala

Države koje najaktivnije šalju spamove su iste kao i ranije, iako se procenat neznatno promenio: Kina je smanjila spamove za 1,2 odsto, SAD za 0,9 odsto, dok je procenat spamova iz Južne Koreje opao za 3 odsto.

Podela izvora spamova među državama, drugi kvartal 2013. godine

Većina spamova je i dalje ispod 1 kilobita. Tokom drugog kvartala bilo je za 4,8 odsto više ovakvih imejlova, što ukupno čini 73,8 odsto od svih imejlova.

Količina zlonamernih priloga u drugom kvartalu bila je za 1 odsto niža nego u prvom, što ukupno iznosi 2,3 odsto celokupnog elektronskog saobraćaja. Među pretnjama koje se prenose putem imejlova, dominiraju one kreirane da ukradu podatke za pristup korisničkim nalozima (korisničkim imenima i lozinkama), posebno za usluge elektronskog bankarstva.

Procenat fišing imejlova u celokupnom imejl saobraćaju tokom drugog kvartala ove godine opao je za 0,0016 odsto i sada iznosi 0,0024 odsto.

U drugom kvartalu nema velikih promena kada su u pitanju organizacije na koje su ovi fišing imejlovi usmereni. Broj napada na društvene mreže opao je za 3,3 odsto, a procenat napada na finansijske organizacije porastao je za 1,2 odsto, čime je ova kategorija prešla na drugo mesto na skali.

Danas se prevaranti sve manje oslanjaju na ljudski faktor i sve manje čekaju da korisnici sami unesu sopstvene podatke. Umesto toga, spameri šalju zlonamerne imejlove zaražene trojancima koji kradu korisnička imena i lozinke,uključujuči i one za usluge elektronskog bankarstva.

Zlonamerni prilozi nisu sakriveni u samo u lažnim mejlovima od popularnih izvora kao što je Facebook, već se takođe mogu naći u imejlovima zamaskiranim u zvanična obaveštenja banaka.

„Spameri su nedavno počeli da šalju imejlove sa zlonamernim prilozima kreirane da izgledaju kao automatska obaveštenja servera o neuspeloj dostavi određenog imejla. Još jedan od čestih trikova spamera je da zlonamerni imejlovi izgledaju kao obaveštenje od poznatih online resursa, i sadrže linkove ka zlonamernim stranicama. Veliki broj spajvera u zlonamernim spam prilozima pokazuje veoma loš trend – spameri su uporno u porazi za ličnim podacima, korisničkim imenima i lozinkama, uključujući i one za online bankarstvo i platne sisteme. Kompanija Kaspersky Lab preporučuje korisnicima da i dalje budu na oprezu – čak i kada im stignu naizgled bezbedni imejlovi”, rekla je Darija Gudkova, šefica istraživanja i analize sadržaja u kompaniji Kasperski Lab.

Ako želite da pročitate punu verziju Izveštaja o spamu u drugom kvartalu 2013. godine, posetite stranicu securelist.com.

Leave a Reply