Internet

Lažnim mailom OTP banke do podataka korisnika

U poslednjih nekoliko dana krađa  podataka bankarskih kijenata na internetu pojavila se i kod nas. Naime, prema pisanju Poslovnog dnevnika potencijalne žrtve su klijenti domaće podružnice mađarske OTP banke.

Klijenti OTP banke dobijaju e-mail o blokadi računa koja traži prijavu na internet bankarstvo. Tom porukom javlja se da je bankarski račun klijenta blokiran i traži se prijava na elektronsko bankarstvo OTP banke. U mailu se nalazi i link koji vodi do lažne web stranice koja u potpunosti izgleda kao i regularna, a od primaoca poruke traži se upisivanje podataka za prijavu na usluge internet-bankarstva. OTP banka je odmah reagovala i sve klijente upozorila na prevaru.

“Korisnike koji su dobili ovakve ili slične poruke OTP banka je uputila da niti jedan podatak ne odaju te da o svemu obaveste banku”, savjetuju iz banke. (seebiz)

One thought on “Lažnim mailom OTP banke do podataka korisnika

  1. Mile taksista

    Sasvim slučajno sam upoznat sa načinom funkcionisanja OTP direct servisa i zato mislim da je ova vest neproverena i verovatno zlonamerna.
    Svako ko je koristio OTP direct zna da se pri logovanju koristi šifra koju izgeneriše Dongle (uređaj koji se dobija prilikom otvaranja naloga). Reč je o nizu brojeva koji se generišu po određenom algortmu i menjaju se svakih 60 sekundi. Osoba koja bi uradila prevaru koju ste opisali bi dobila beznačajne podatke, jedini sigurni podatak bi bio username. Password im ne bi ništa koristio jer se u međuvremenu (za par desetina sekundi) password promenio.

Leave a Reply