Internet

Male marketinške kompanije na meti sajber kriminalaca zbog poverljivih informacija njihovih klijenata

Male marketinške agencije moraju imati u vidu da, kada dobiju pristup intelektualnom vlasništvu (IP) velikih kompanija, mogu da se nađu na meti sajber kriminalaca koji ih vide kao “slabu kariku” u bezbednosti IP. Velike kompanije će verovatno uraditi mnogo toga da zaštite informacije u svojoj organizaciji, ali za takve stroge standarde je, uglavnom, zadužena neka treća strana, koju oni unajmljuju. Istraživanje “Poneman instituta” iz 2012. godine je pokazalo da su nezavisni agencije odgovorne za 19% curenja poverljivih podataka. Iz ovoga se jasno vidi da sajber kriminalci vide prednost u targetiranju spoljnih agencija, koje imaju pristup poverljivim informacijama klijenata.

Osvajanje poverenja velikih kompanija

Nezavisne marketinške agencije, konsultantske kompanije koje se bave komunikacijom ili grafičkim dizajom sve su češće u sektoru malih preduzeća i to sa dobrim razlogom. Kompanija sa deset zaposlenih i multi nacionalna kompanija mogu jednako dobro da razviju uspešni, pobednički makretinški sadržaj za svoje klijente, zato što dobre ideje ne zavise od veličine sobe za sastanke. Zapravo, hiljade uspešnih marketinških rukovodilaca je napustilo velike agencije da bi započeli svoje konsultantske start-upe i tako dali klijentima usluge višegodišnjeg iskustva za mnogo manju cenu nego što bi to dobili u velikim kompanijama.

Marketing agencije

Kada vaša mala kompanija započne saradnju sa velikim klijentom, uzbuđenje zbog donošenja pobedničke strategije brzo popušta izazovima za ispunjenje obećanja. Odjednom, male agenicije dobijaju virtualne “ključeve” za neke od najpoverljivijih informacija svojih klijenata, mape za budući razvoj proizvoda, pozicije njihovih konkurentata, strategije za prodaju, i detaljne planove za dolazeći proizvod svojih klijenata. Radeći to, klijent ukazuje poverenje da će moći da se zadrži privatnost njihovog intelektualnog vlasništva. Zamislite da morate da objasnite vašem novom klijentu da je virus napao vaše informacije i da su sada pod rizikom da ih virtualni kriminalci ukradu. Jedan takav incident bi bio dovoljan da zauvek ugrozi vaš odnos sa klijentom, a i da ugrozi i budućnost kompanije.

Šta je to što čini malu marketinšku agenciju tako osetljivom?

“Verizon Data Breach Investigations” izveštaj iz 2013. godine pokazao je da se 20% svih provala u podatke desilo u odeljenjima za obradu informacija i profestionalnih servids. Zašto toliko? Nažalost, neke od karakteristika marketinških preduzeća u razvoju i preduzeća koja pružaju komunikacijske usluge ih čine veoma privlačnim metama za virtualne kriminalce. Za poslove gde ne postoji ništa važnije od saradnje i kreativnosti, postoje bezbednosni propusti kojima se treba pozabaviti.

Izuzetno mobilni i laki za pristup – Svaki komunikacijski profesionalac koji želi da opsluži svog klijenta zna koliko je važno biti dostupan u svakom trenutku. “NSBA Small Business Technology” iztraživanje iz 2013. godine u Severnoj Americi pokazalo je da je poraslo korišćenje laptopova, tableta i smart telefona u poslednjih nekoliko godina i da 60% malih preduzeća dozvoljava svojim zaposlenima da rade od kuće. Tako dosta poverljivih informacija napušta kancelariju preko mobilnih uređaja bez bezbednosnog softvera, kao i da je veća verovatnoća da će biti ukradeni i izgubljeni.

  • Šta uraditi povodom toga? Osigurati se da svi mobilni uređaji, pa čak i oni koje koriste zaposleni lično, a možda ih samo povremeno koriste da pristupe podacima kompanije, budu opremljeni sigurnosnim softverom koji ne samo da ih štiti od virusa, nego im pomaže da lociraju izgubljene uređaje, kao i da izbrišu podatke sa ukradenih uređaja.

 

Korišćenje društvenih mreža u velikoj meri – Mala preduzeća su generalno usvojila korišćenje društvenih mreža veoma brzo. Prema NSBA samo 27% malih preduzeća nije prisutno na društvenim mrežama, dok je pre tri godine to slučaj bio sa 53% preduzeća. Ali, društvene mreže su velika meta za virtualne napade, uključujući ciljane “fišing” prevare koje koriste opasne linkove ili aplikacije koje u sebi sadrže virus. Čak je i tehnološki naprednim zaposlenima dovoljan samo jedan pogrešan klik da otvore vrata virusu.

  • Šta uraditi povodom toga? Da bi pomogli zaposlenima da izbegnu sajtove sa virusima i sadržaj koji izgleda legitimno, treba koristiti softver koji prati i proverava pozadinu hiperlinkova i sajtova, i tako upozorava korisnike na neke potencijalne prevare.

 

Slaba IT disciplina – Iskusni marketinški profesionalac koji otvara novu konsultantsku agenciju zna mnogo toga o marketinškim strategijama, ali verovatno ne zna mnogo toga o održavanju bezbedne IT mreže. Međutim, prema NSBA, 40% vlasnika malih preduzeća sami moderišu svoju IT i tehničku podršku. Dok se vlasnici fokusiraju na dobijanje klijenata i traženje novih zaposlenih, malo vremena ostaje za brigu o IT bezbednosti.

  • Šta uraditi povodom toga? – Naći bezbednosno rešenje koje će pružiti zaštitu bez potrebe za kompleksnim instalacijama i održavanjem. Još bolje, naći zaštitni sistem koji će voditi računa o svim zaštitnim sistemima na svim računarima, i to sve sa jednog uređaja.

 

Na kraju, najbolja zaštita od krađe poverljivih podataka je enkripcija podataka. Možda zvuči zastrašujuće, ali enkripcja nije kompleksno oruđe kojima se služe samo velike kompanije. Enkripcijom biznis podataka vaših klijenata, zajedno sa informacijama o finansiranju vašeg biznisa i ostalim ključnim informacijama, možete da se osigurate da će vaše informacije biti zaštićene od krađe i slučajnog brisanja.

 

Bilo da je marketinška strategija organizovana oko stola za sastanke ili oko stočića za kafu, kreativnost ljudi u prostoriji je ono što je važno. Kako gradite agenciju koja će osvojiti poverenje i poslove većih klijenata, ne dozvolite da bezbednosni incident, koji može da se spreči, bude to što će narušiti poverenje vaših klijenata.

Leave a Reply