Društvene mreže · Internet

Malver se širi Twitter-om preko DM

Sophos je upozorio korisnike Twitter-a na najsvežije pokušaje prevare čiji je cilj naterati korisnika da otvori privatnu poruku (DM – direct message) i da tada zarazi računar malverom.

Mnogo korisnika Twitter-a prijavilo je primanje spam poruka koje dolaze sa kompromitovanih Twitter naloga u kojima se tvrdi da je primalac poruke na video snimku koji je objavljen na Facebook-u. U poruci je link ka video snimku a očekivana reakcija korisnika je da klikne na link.

Korisnici koji kliknu na link videće video plejer i upozorenje da je potrebno da ažuriraju YouTube plejer. Na web stranici se dalje tvrdi da će se instalirati ažuriranje Flash Player-a na verziju 10.1 na korisnikovom računaru.

U slučaju koji je analizirala kompanija Sophos, program koji treba preuzeti je nazvan FlashPlayerV10.1.57.108.exe i Sophos-ovi antivirusni proizvodi ga detektuju kao Troj/Mdrop-EML, trojanca koji se kopira na dostupne diskove i mrežna deljenja.

Iz Sophos-a dolaze upozorenja i saveti korisnicima da ne klikću na linkove u porukama automatski samo zato što poruke dolaze od ljudi kojima veruju. U slučaju da se sa Vašeg Twitter naloga šalju poruke ovog tipa, onda je Vaš nalog najverovatnije kompromitovan i bilo bi dobro da zamenite lozinku novom, jedinstvenom, onom koju je teško otkriti. Takođe bi trebalo da ukinete dozvole svim sumnjivim aplikacijama kojima ste dozvolili pristup Vašem nalogu.

Leave a Reply