cyberbunker
Internet

Masivni DDoS napad protiv anti-spam provajdera utiče na milion internet korisnika

Kompanija Sophos je objavila vest da je u poslednjih nedelju dana na teritoriji Evrope i Severne Amerike, zabeležen najintenzivniji DDoS (Distributed denial of service) napad do sad.

Nešto pre više od nedelju dana, sumnjivi internet hosting provajder u Holandiji – Cyberbunker, ušli su u konflikt sa SpamHaus neprofitnom organizacijom u smislu da profitiraju spemovanjem od njihovih aktivnosti. U ovom momentu Cyberbunker je trenutno offline, da li zbog DDos napada ili drugih okolnosti, teško je zaključiti sada. Za sada su optuženi za ugrožavanje prava (copyright), spamovanje, širenje malvera i za skoro sve druge nelegalne aktivnosti osim dečje pornografije i terorizma.

cyberbunker

Obzirom na prirodu Cyberbunker saobraćaja, Spamhaus je odlučio da Cyberbunker-ovu IP adresu stavi na crnu listu, a za uzvrat Cyberbunker je nastavio da pokušava da Spamhaus predstavlja kao offline.

Koliko je velik napad? Do sad, prema prijavama, veći je od 300 gigabita po sekundi. Tradicionalno, čak i veće botnet mreže, su mogle da ispostave stotine megabitova ili čak par gigabitova po sekundi.

Šta je tako specijalno u vezi ovog napada? U pitanju je velika lepeza DNS reflekcije napada koje imaju koristi od nepravilno konfigurisanih DNS servera što uzrokuje pojačanje snage mnogo manjih botnet mreža. Cloudflare, anti-DDoS provajder, je unajmio Spamhaus da zaštiti njihove online sisteme. Oni su prijavili da u napadu krajem 2012. godine koji je bio znatno manjeg obima, više od 68.000 DNS server je bilo u samo jednom napadu ugroženo.

Koliko je velik ovaj problem? Open Resolver Project izveštava da je više od 21.7 miliona neobezbeđenih ili pogrešno konfigurisanih DNS servera na IPv4 internetu danas.

Zašto ovo usporava moj internet? Mnogi primarni internet backbones (“tier 1 service providers”) su bili preopterećeni količinom saobraćaja od ovog napada.

Upravo ovo preopterećenje je moglo da učini otežano pri pristupanju određenim web sajtovima, ili čak trenutno nemogućim u uslovima najobimnijeg saobraćaja. Ovi sajtovi i provajderi su postali na taj način samo deo kolateralne štete.

Kako se DNS napadi reflektuju na posao? DNS zahtevi se tipično šalju putem UDP, nepovezanih protokola. Ovo omogućava napadačima da se lažno prikazuju sa adrese žrtve napada a ne sa svog računara. Kao što je već gore navedeno, 21.7 milion DNS servera je pogrešno konfigurisano i dozvoljava bilo kome da dođe do ovih podataka bez bilo kakvog filtriranja. Napadači prvo identifikuju ove ranjive sisteme i koriste botnet da bi formirali upite za DNS servere. Ukoliko je DNS zahtev ili odgovor ispod 512 bajtova koristili su UDP.

Ukoliko je odgovor prevazilazio 512 bajtova, DNS bi se prebacio na upotrebu TCP. Ovaj problem je pogoršan sa sigurnosnom tehnologijom – DNSSEC, tako što može u cilju sprečavanja zloupotrebe da DNS odgovore naprave još većim nego što zaista i jesu. Čak 5.000 bajtov više u odnosu na postojeću veličinu. Na taj način, nekoliko stotina megabitova botnet bandwidth može se brzo pretvoriti u gigabitove saobraćaja za napad sa servera.

Šta možete da učinite prema savetima Sophos eksperata? Ukoliko ste redovni korisnik interneta, nema razloga za brigu jer su vaši podaci sigurni. Jednostavno ćete biti suočeni sa odbijanjem pristupa određenim stranicama ili dužem vremenu pristupa. Ako ste pak administrator DNS servisa, ključno je da konfigurišete rekurzivno ime vašeg servera da odgovara samo na vašu mrežu. Ukoliko obezbeđujete javni DNS, primenite filtere za upite za zloupotrebu i osigurajte se da frekvencija upita bude srazmerna očekivanim količinama.

Leave a Reply