Internet

MasterCard istraživanje pokazuje da postoje različiti tipovi “onlajn ličnosti”

Postoji li zaista onlajn ličnost? Prema novom globalnom istraživanju kompanije MasterCard koje je danas objavljeno, odgovor je potvrdan. Projekat Digital Sharing and Trust pokazuje da potrošači zapravo odbacuju svoje „stvarne“ identitete kada su na internetu i koriste svoje „digitalne ličnosti“ koje bolje pokazuju kako se osećaju, šta rade po pitanju svojih ličnih informacija i koliko važnosti pridaju sopstvenim podacima.

 

 

Tih pet tipova ličnosti:

 • Otvoreni delioci (Open Sharers),
 • Samo komunikatori (Simply interactors),
 • Samo kupci (Solely Shoppers),
 • Pasivni korisnici (Passive Users) i
 • Proaktivni zaštitnici (Proactive Protectors) –

podjednako su rasprostranjene globalno, bez obzira na regionalne ili demografske granice.

Koja je Vasa onlajn licnost

„Gotovo 2,5 milijardi ljudi širom sveta koristi internet svakodnevno“, rekao je Teodor Jakobucio, podpredsednik Global Insights grupe kompanije MasterCard,  koja je sprovela ovo istraživanje. „Ovo istraživanje pokazuje da, bez obzira na to ko su i gde žive, svi oni imaju nešto zajedničko kada je reč o ponašanju na internetu – ovih pet jedinstvenih, opštih tipova ličnosti. To nam takođe pokazuje da kada potrošači koriste internet, karakteristike kao što su godine, pol ili nacionalnost postaju sekundarne, a umesto toga, oni poprimaju osobinu koju nazivamo ‘društveno državljanstvo’.”

Iako su potrošači sve veštiji kada je u pitanju upravljanje sopstvenim onlajn identitetom, ovo istraživanje potrošača otkriva da postoji jasna hijerarhija  po pitanju vrste informacija koje su spremni da podele, i postoje određene vrste organizacija kojima najviše veruju da povere svoje podatke. Neki od ključnih zaključaka o svakom tipu onlajn ličnosti su:

 

 • Otvoreni delioci („Open sharers“): 21% potrošača na internetu spada u ovu kategoriju koja okuplja više muškaraca (60%). Otvoreni delioci su „najdigitalnija“ od ovih pet grupa i obično obavljaju rizičnije onlajn aktivnosti. Polovina njih je na internetu više od 10 puta dnevno, a kada dele svoje lične informacije, očekuju povoljne cene, pristup i ponude zauzvrat.

 

 • Samo komunikatori („Simply communicators“): Ovaj tip ličnosti (kome pripada 21% korisnika interneta) uključuje neke od najposvećenijih korisnika društvenih mreža, ali oni nisu potrošači naročito vešti u tehnologiji.  Kada je reč o kupovini preko interneta, većina njih (80%) će istražiti o nekom proizvodu na internetu, ali 63% njih i dalje radije kupuje uživo. Iako su svesni ciljanog marketinga, ne smatraju da su njihovi podaci posebno vredni i ne brinu previše oko toga.

 

 

 • Samo kupci („Solely shoppers”): Za ovaj tip onlajn ličnosti je karakteristično njihovo oslanjanje na internet za uspešnu pretragu i samu kupovinu. Oni čine 21% svih potrošača na internetu, a većina ovih korisnika interneta (90%) pretražuje proizvode na internetu pre kupovine, dok polovina njih koristi mobilne telefone da bi proverili cenu dok su u radnji kako bi dobili najbolju ponudu. Iznenađujuće je to da su oni najmanje svesni ciljanog marketinga – samo 37% njih zna da sajtovi društvenih medija koriste njihove lične podatke kako bi obaveštavali oglašivače.

 

 • Pasivni korisnici („Passive users”): Kao što i samo ime govori, članovi ove grupe nisu u potpunosti uvereni u vrednost interneta i zato na njemu provode najmanje vremena od svih tipova ličnosti. Pasivni korisnici čine 20% svih korisnika interneta i ređesu prisutni na društvenim mrežama (samo 48% njih) i ne kupuju puno preko interneta. U poređenju sa ostalim tipovima ličnosti, veća je verovatnoća da će kupovati preko mobilnih uređaja i spremniji su da daju svoje podatke u zamenu za nešto.

 

 • Proaktivni zaštitnici („Proactive protectors“): Čineći 17% svih potrošača na internetu, Proaktivni zaštitnici su veoma svesni ciljanog marketinga – zapravo, 82% njih  je svesno da oglašivači mogu da skroje ponude za njih na osnovu njihovih prethodnih pretraga i stranica koje su posetili. Mala je verovatnoća da koriste društvene mreže i od svih tipova ličnosti, oni su u najvećoj meri zaštićeni svojim podešavanjima privatnosti– preduzimaju korake kako bi zaštitili i kontrolisali svoj digitalni otisak.

 

Dodatni zaključci koji važe za sve onlajn ličnosti su:

 • Potrošači znaju koliko vrede: Na osnovu ovog istraživanja, 64% potrošača veruje da su lični podaci vredni trgovcima i oglašivačima.
 • Većina potrošača je vešto po pitanju podešavanja privatnosti: Istraživanje je pokazalo da 60% potrošača zna kako da promeni podešavanja privatnosti na svom internet pretraživaču.
 • Potrošači uživaju u prilagođenim ponudama u zamenu za deljenje podataka: Većina potrošača (55%) ceni kada kompanije skroje ponude za njih na osnovu informacija koje dele.
 • Potrošači prihvataju „Showrooming”:  Skoro polovina potrošača (49%) proverava cene na svojim mobilnim uređajima kada su u radnjama kako bi bili sigurni da dobijaju najbolje ponude.

 

„U današnjem digitalnom svetu, potrošači nastavljaju da provode više vremena i troše više novca na internetu“, kaže Jakobucio. „To je dodatni razlog u prilog tome da razumevanje da će ovih pet zasebnih tipova ličnosti biti važno za raznovrsnu publiku, a možda najviše za trgovce i oglašivače. Boljim razumevanjem toga zašto potrošači uopšte žele da podele svoje informacije na internetu, kompanije mogu biti bolje pripremljene da sarađuju sa njima na mnogo smislenije relevantnije načine.“

 

Potrošači koje žele da saznaju koja je njihova onlajn ličnost mogu uraditi mali kviz. Za detaljnije rezultate, molimo Vas posetite interaktivni veb sajt i izvještaj o istraživanju pod nazivom „Oko sveta u pet tipova ličnosti“ („Around the World in Five Personas”) o čemu će se govoriti i tokom panela na World Retail Congress konferenciji u Parizu, u ponedeljak, 7. oktobra 2013. godine,  u 12:45 CET.

Metodologija

Kompanija MasterCard je sprovela i kvalitativno i kvantitativno istraživanje potrošača u trajanju od novembra 2012. godine do marta 2013. godine, na devet tržišta: Sjedinjene Američke Države, Kanada, Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indija, Južoafrička republika, Ujedinjeni Arapski Emirati, Brazil i Kolumbija. Ovo istraživanje je uključivalo i anketu sprovedenu među više od 9.000 digitalnih potrošača, starosti 16 – 65 godina, od kojih su svi uključeni u neku vrstu onlajn aktivnosti makar jednom nedeljno. Ovih pet jedinstvenih tipova onlajn ličnosti se pojavilo kroz sveobuhvatno statističko ispitivanje, koje je grupisalo ispitanike na osnovu njihovih odgovora na pitanja iz šest oblasti: 1) svest o ciljanom marketingu; 2) aktivnost na društvenim mrežama; 3) kupovina na internetu; 4) napredni nivo poznavanja mobilnih tehnologija; 5) upravljanje privatnošću; i 6) podaci kao valuta.

Leave a Reply