Internet

Mediji u Sloveniji uvode pretplatu na internet sadržaje

Piano media je slovački startup koji je započeo s radom u maju 2011., a nedavno je dobio investiciju u iznosu 300.000 evra za širenje na ostala evropska tržišta. Prvo odabrano tržište je Slovenija koja time postaje druga država u Europi čiji su se veći digitalni izdavači dogovorili o zajedničkoj naplati sadržaja preko Piano media sistema.

Piano koji nudi neograničen pristup specijalnim člancima za jednu uplatu – 1,99 evra za nedelju dana pristupa, 4,98 za mesec dana i 48,90 evra za godinu.

Odabrane sadržaje odlučilo je monetizovati 8 slovenačkih izdavača, među kojima su vodeći dnevni časopisi Dnevnik i Delo, mariborski Večer i regionalni Dolenjski List, Primorske novice i Gorenjski glas. Od specijalizovanih medija tu su sportski dnevnik Ekipa, informatička revija Računalniške novice te automoto revija Auto Bild. Nisu izostavljeni ni tabloidi čije boje zastupaju Slovenske novice i Pozareport.si, a popis medija raste iz dana u dan.
Delo planira da 10 odsto svog sadržaja ostavi za naplatu.”Ideja je jednostavna. Manji deo sadržaja Dela biće dostupan samo onima koji su spremni da plate za pouzdane informacije, posebno komentare, analize i ekskluzivne priče”, rekao je urednik Dela Ali Zerdin.

Iza projekta stoji kompanija iz Slovačke Piano Media koja navodi da je takav projekat bio uspešan u toj zemlji, a planira da sličan poduhvat preduzme u još tri zemlje.

Leave a Reply