Internet

Međunarodna konferencija nacionalnih registara u septembru u Novom Sadu

U Novom Sadu će 14. i 15. septembra biti održana 4. Međunarodna konferencija administratora i registara nacionalnih internet domena najvišeg nivoa za centralnu i istočnu Evropu. Organizator konferencije je Koordinacioni centar ruskog nacionalnog registra internet domena (TLD RU), uz pomoć Internet korporacije za dodeljena imena i brojeve (ICANN). Podršku konferenciji pružiće i Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) i Uprava za digitalnu agendu Republike Srbije.

Konferencija ima za cilj da uključi registre nacionalnih domena najvišeg nivoa u diskusije vezane za važna pitanja o Internetu, ali će se baviti i organizacijom međusobne saradnje nacionalnih registara i ovlašćenih registara. Ova tema je postala naročito aktuelna u svetlu brzog razvoja Interneta na nacionalnim nivoima.

Takođe, zbog promena poslovnih modela tržišnog poslovanja na Internetu, neophodno je naći nove mogućnosti za proširenje međunarodne saradnje i globalnog razvoja imena domena na tržištu. Koordinacioni centar ruskog nacionalnog internet domena, organizuje ovu konferenciju od 2008. godine. Prva tri skupa održana su u Sofiji (Bugarska), Bledu (Slovenija) i Samari (Rusija).

Konferencija tradicionalno okuplja predstavnike nacionalnih registara iz celog sveta, a prošlogodišnjem skupu u Samari prisustvovaloje oko 100 učesnika, među kojima su bili i predstavnici RNIDS

Program konferencije obuhvata sledeće teme:
– Novi domeni najvišeg nivoa (gTLD, IDN TLD, priprema klijentskih aplikacija za nove internet domene)
– Pravni aspekti domenskog prostora (pravo na Internetu, usklađivanje zakonodavstva, odnosi nacionalnih registara i ovlašćenih registara, UDPR, kao i sudski presedani u rešavanju sporova oko domena).
– Marketinške aktivnosti i saradnja sa državnim agencijama (marketinške akcije, promocije domena i širenje svesti o mogućnostima koje pruža Internet).
– Poslovni modeli nacionalnog registra.
– Kritična infrastruktura na Internetu (DNSSEC, IANA, IPv6 i dr.)

Konferencija će biti održana u novosadskom hotelu Park. Učešće na konferenciji je besplatno, ali je registracija obavezna. Rok za prijavu je 9. septembar. Više informacija o Međunarodnoj konferenciji administratora i registara nacionalnih
internet domena najvišeg nivoa za centralnu i istočnu Evropu možete videti na adresi:
http://meeting.cctld.ru/en/.

One thought on “Međunarodna konferencija nacionalnih registara u septembru u Novom Sadu

Leave a Reply