Internet

Međunarodni letnji akademski kurs C.O.D.E.

U Nišu je oodržan sedmi Međunarodni letnji akademski kurs „C.O.D.E. – Create Opportunities, Dream Excitement“ u organizaciji lokalne grupe Udruženja Studenata Tehnike Evrope – BEST iz Niša. Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) jedan je od partnera akademskog kursa koji u Nišu okuplja domaće i strane studente tehnoloških fakulteta sa 95 evropskih univerziteta.

Akademski deo kursa se sastojao od 35 sati stručnih predavanja, treninga i radionica na temu veb programiranja. Učesnici kursa su imali prilike da čuju osnove o vođenju IT projekata i upoznaju se alatima koje mogu da koriste za efikasan rad u timu. Novostečena znanja će odmah početi da primenjuju i razvijaju kroz radionice i praktičan rad.

code

Pod pokroviteljstvom RNIDS-a grupa od 25 studenata je radila na razvijanju mobilne Whois aplikacije – veb servisa koji omogućava pregled podataka o registrovanim nazivima domena. Koristeći ovaj servis, internet korisnici proveravaju ko je vlasnik određenog naziva internet domena kao i da li je neki naziv slobodan, ukoliko žele da ga registruju za sebe ili svoju firmu.

Nakon uvodnog predavanja o načinu rada i komponentama servisa, studenti su radili na razvijanju Whois aplikacije za mobilne uređaje, koja će korisnicima Interneta omogućiti jednostavnu i brzu pretragu informacija o nacionalnimm .RS i .SRB nazivima domena, ali i generičkim domenima kao što su .COM, .ORG, .NET itd.

Za više informacija o akademskom kursu posetite www.bestnis.org.rs/summer14.

Leave a Reply