Društvene mreže · Internet

Medvedev ima preko milion pratilaca na ruskoj društvenoj mreži “VKontakte”

Broj virtuelnih prijatelja predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva je premašio milion. Toliko se ljudi „dodalo“ na stranicu šefa države u najvećoj socijalnoj mreži u Rusiji „VKontakte“ (vk.com). Mreža je dostojno izašla na kraj sa masovnom posećenošću – kvarova nije bilo. A dalje će biti još lakše, kažu stručnjaci: broj drugova predsednika će biti još veći.

Dmitrij Medvedev je prilično aktivan bloger. Redovno piše u Tviteru, nedavno se registrovao u Fejsbuku.

U ruskom VKontakte su ga odavno čekali. Ako je sudeći po postavljenim fotografijama, predsednik se registrovao još 2009.godine. Ali poruka na stranici se pojavila tek sad. „Zdravo! Evo i mene u Kontaktu!“, – napisao je predsednik. Odgovori su odmah usledili. Virtualni pokloni sa komentarima. Tu mogućnost je prvog dana iskoristilo više od milion ljudi. I to nisu sve mogućnosti, smatra član Komiteta za informacionu politiku Državne dume Robert Šlegelj.

„Smatram da će broj drugova predsednika u Kontaktu sledeće nedelje premašiti deset miliona, a možda i više. Mislim da će odlučiti različiti faktori: želja da se bude na „ti“ sa prvim čovekom države, čitati to o čemu piše naš predsednik, i želja da se jednostavno bude uspisan u njegove drugove. To je tradicija, kada poznati ljudi, novinari, muzičke zvezde, političari sakupljaju ogroman broj drugova u socijalnim mrežama“.
Naravno dešava se i obratno, kada bloger postaje poznat zahvaljujući svojim zanimljivim komentarima, govori koordinator Centra za bezbednost Interneta u Rusiji Urvan Parfentjev.

„U blogovima je od velikog značaja kvalitet teksta. Publika voli aktuelne komentare, dobre šale. Oni brzo stiču popularnost, publiku od nekoliko hiljada korisnika bloga. Prema tome, zahvaljujući mehanizmima koji su prisutni u internet sredini, oni postaju poznate ličnosti“.
I nije obavezno da onaj koji prati nečiji blog deli mišljenje autora. Pa i nisu svi od miliona drugova Medvedeva lojalni predsedniku. To se moglo videti u izboru virtuelnih poklona. Ali bilo kakva reakcija je bolja od ravnodušnosti. I predsednik je zadovoljan takvom aktivnošću. Na kraju prvog dana u Kontaktu on je svima zahvalio i krenuo da čita poruke.

Leave a Reply