E-servisi · Internet

Metapodaci i editor metapodataka na geoportalu

Metapodaci opisuju sadržaj, nadležnu organizaciju, lokaciju i druge relevantne informacije o geopodacima. Metapodaci omogućavaju pronalaženje, procenu kvaliteta i korišćenje podataka o prostoru. Informacije, dokumentovane kroz metapodatke, sastavni su deo infrastrukture prostornih podataka.

Republički geodetski zavod izradio je predlog standarda metapodataka za NIGP koji opisuju: podatke o metapodacima, karakteristike skupa podataka, nadležnu organizaciju, usaglašenost, prikaz, klasifikaciju, ključne reči, uslove i ograničenja, distribuciju, održavanje, referentni sistem, lokaciju i kvalitet. Predloženi standard metapodataka NIGP-a definisan je na osnovu:

  • INSPIRE implementaciona pravila za metapodatke
  • ISO 19115 – Geografski podaci – metapodaci
  • ISO 19139 – Geografski podaci – metapodaci – XML šema.

Editor metapodataka je aplikacija za prikupljanje i održavanje metapodataka u skladu sa predloženim standardom za metapodatke. Editor omogućava kreiranje validnih xml fajlova u skladu sa standardom ISO 19139. Interfejs editora ima višejezičnu podršku za srpski i engleski jezik. Uputstvo za korišćenje editora metapodataka sastavni je deo aplikacije i dostupno je korisnicima kroz meni “Pomoć“.

Editor je dostupan na geoportalu za preuzimanje i omogućava institucijama koje obezbeđuju podatke o prostoru da prikupljaju i održavaju metapodatke iz svoje nadležnosti.

Metapodaci za skupove podataka u okviru tema koordinati referentni sistem, ortofoto i tematske karte prikupljeni su u skladu sa predloženim standardom za metapodatke korišćenjem editora metapodataka. XML fajlovi sa metapodacima za navedene skupove podataka dostupni su za pretraživanje i uvid na strani geoportala za pregled metapodataka.

Editor metapodataka je važan instrument za podršku razvoja nacionalne infrastrukture prostornih podataka u Srbiji. Na ovaj način je olakšan unos metapodataka u skladu sa standardom, kao i njihovo objavljivanje i pretraga, što čini informacije o prostoru dostupnije i pogodnije za korišćenje.

Leave a Reply