Internet · Provajderi

Microsoft i BT prenose TV program na Xbox

Američki softverski gigant Microsoft je obelodanio potpisivanje ugovora sa britanskim telekomunikacionim operaterom British Telecom- BT o zajedničkom razvoju usluge Mediaroom namenjene prenosu TV programa preko Interneta na “Majkrosoftove” konzole Xbox. Usluga će korisnicima biti dostupna sredinom godine, a za razliku od uobičajenih TV set-top boxova, Xbox konzola neće biti u mogućnosti da snimaju TV program, a prethodno će morati da se pretplate na BT broadband usluge.

Pored toga što će korisnici biti u mogućnosti da iz velike BT-a biraju emisije na zahtev (on demand), takođe će biti u mogućnosti da gledaju na stotine dostupnih filmova i drugog diditalnog sadržaja, uključujući tu i mečeve FA premiejr fudbalske lige

Pored ovoga, na Sajmu elektronike široke potrošnje (CES) u Las Vegasu, na kojem je ova vest saopštena, “Majkrosoft” je predstavio i nove modele svog muzičkog plejera “Zune” , kao i mrežnu uslugu Zune Social namenjenu korisnicima plejera koja omogućava razmenu muzičkih numera.

Na CES-u je prikazana i nova verzija “onlajn” muzičke prodavnice “Zjun marketplejs” (Marketplace), u čijem katalogu se trenutno nalazi oko milion muzičkih numera u formatu MP3 koje nisu zaštićene tehnologijom za zaštitu digitalnih autorskih prava (DRM), što znači da se, osim na “Zjunu”, mogu reprodukovati i na muzičkim uređajima drugih proizvođača.

Suosnivač “Majkrosofta” Bil Gejts (Bill Gates) je na sajmu predstavio i prototip uređaja za identifikaciju koji koristi tehnologiju za vizuelno prepoznavanje, a nakon toga prikazuje informacije koje se o toj osobi čuvaju u bazi podataka.

Gejts nije naveo kada bi se takav uređaj mogao pojaviti u komercijalnoj upotrebi.

Leave a Reply