Internet

Microsoft otkrio identitet autora Kelihos botneta

Kompanija Microsoft objavila je identitet osobe koja stoji iza botneta Kelihos. Botnet je ugašen u junu prošle godine zahvaljujući saradnji Microsofta, kompanije Kyrus Inc. i Kaspersky Labs. Kelihos malver je na zaraženom računaru otvarao stranice sa neželjenim sadržajem te podsticao korisnike na kupovinu lažnog antivirusnog programa.

Osim toga, koristio se i za slanje neželjene pošte. Nakon gašenja botneta, istraživanje slučaja je nastavljeno i tragovi vode do sigurnosnog stručnjaka Andreya Sabelnikova, ruskog građanina. Reč je o osobi koja je kao softverski inženjer radila u ruskoj antivirusnoj kompaniji Agnitum.

Richard Boscovich, advokat u Microsoftovom pravničkom timu Microsoft Digital Crimes Unit izjavio je da će na sudu predočiti dokaze koji potvrđuju da je Sabelnikov autor ili jedan od autora Kelihos malvera. Tvrdi da će dokazati i Sebelnikovu odgovornost za upravljanje, održavanje i rast Kelihos botneta. Microsoft takođe navodi da je Sabelnikov registrovao više od 3700 ‘cz.cc’ poddomena od Dominique Alexander Piattia i grupe dotFREE Group SRO te ih koristio u radu botneta. VIše u izveštaju SC Magazine-a.

Leave a Reply