Internet

Microsoft ponudio 45 milijardi $ za internet pretraživač Yahoo!

Tehnološki džin Microsoft saopštio je juče da je ponudio okup za internet pretraživača Yahoo! za 44,6 milijardi dolara u gotovom i akcijama. Neočekivano saopštenje je u skladu da sa naporima Microsofta, najveće sofverske kompanije na svetu, da nađe nove načine u utakmici protiv moćnog internet pretraživača i oglašivača Googla.

Microsoft navodi d je ponudio da kupi Yahoo za 31 dolar po akciji, što, kaže, predstavlja premiju od 62 odsto iznad cene akcija kompanije zaključene na jučerašnjem zatvarnju berze Nasdaq.

Gajimo veliko poštovanje prema Yahoo-u, i zajedno možemo da ponudimo izvanredno uzbudljiv niz rešenja za korisnike, izdavače i oglašivače,” kaže izvršni direktor Microsofta Stiv Balmer u saopštenju.

Za sad nema reagovanja iz Yahoo-a. Microsoft kaže da je uočio četiri oblasti gde objedinjena firma može da privuče najmanje milijardu dolara godišnje. Akcije Yahoo-a skočile su za 56 procenata, na 29,95 dolara, posle objave ponude Microsofta. Na vest je takođe skočio ceo indeks američkih akcija. Microsoft kaže da veruje da preuzimanje može da dobije odobrenje regulativnih vlasti i da se obavi u drugoj polovini 2008.

Leave a Reply