Internet

Microsoft-Yahoo ujedinjenje moglo bi da “sruši Internet”

Vodeći svetski Internet pretraživač Google danas je saopštio da ga zabrinjava mogućnost da slobodan protok informacija na Internetu bude ugrožen u slučaju da korporacija “Majkrosoft” uspe u nameri da preuzme konkurentski pretraživač, “Jahu” (Yahoo)

Prošlog meseca je “Majkrosoft” ponudio da otkupi “Yahoo” za 44,6 milijardi dolara, ali je upravni odbor “Yahoo”-a ponudu odbacio kao prenisku. “Bilo koji oblik preuzimanja ‘Yahoo’-a od strane ‘Majkrosofta’ bi nas zabrinuo. Nadali bismo se da će ono što oni preduzmu biti u skladu sa otvorenošću Interneta kao medija, ali sumnjam da bi bilo tako”, izjavio je izvršni direktor “Gugla” Erik Šmit (Eric Schmidt), preneo je Rojters.

Šmit je podsetio na istoriju “Majkrosofta” i na “stvari koje su oni učinili, a koje su svima teško pale”, ne navodeći detalje.

“Zabrinuti smo da bi ‘Majkrosoft’ preduzeo neke mere koje bi bile loše za Internet”, dodao je on.

Britanska agencija podseća da je Evropski sud prošle godine potvrdio ključnu odluku iz 2004. godine, kojom je “Majkrosoftu” određena novčana kazna od 497 miliona evra zbog toga što je iskorišćavao gotovo monopolski položaj svog operativnog sistema Windows na tržištu da bi naneo štetu konkurenciji.

Izvršni direktor “Majkrosofta” Stiv Bolmer (Steve Ballmer) je početkom meseca obećao da će njegova kompanija povećati udeo na tržištu Internet oglašavanja i pretraživanja na račun “Gugla”, pa makar to bilo poslednje što će učiniti u “Majkrosoftu”.

U anketi Rojtersa, u kojoj su učestvovali finansijski analitičari, velika većina njih je izrazila uverenje da će “Majkrosoft” uspeti u nameri da preuzme “Jahu”, ali su mnogi napomenuli i da to možda nije najbolji način na koji može da se potroši deo velikih sredstava tog američkog giganta.

Leave a Reply