Internet

Milijardu internet pretnji više u 2014.

Eksperti kompanije Kaspersky Lab uočili su značajan rast u broju malicioznih napada na korisničke kompjutere i mobilne uređaje u 2014., dalji razvoj finansijskog malvera i promene u vektorima veb napada. Prema statistici kompanije, 2014. godina izgleda ovako:

 • 6,2 milijarde malicioznih napada na korisnike kompjutera i mobilnih uređaja bilo je blokirano antivirusnim proizvodima kompanije Kaspersky Lab u 2014, milijardu više u odnosu na 2013.
 • 38 odsto korisničkih kompjutera bili su predmet najmanje jednog napada putem interneta tokom godin
 • 44 odsto veb napada neutralizovanih proizvodima kompanije Kaspersky Lab bilo je izvedeno pomoću malicioznih internet resursa u SAD (27.5 odsto svih napada) i Nemačkoj (16.6 odsto). Holandija (13.4 odsto ) bila je treća
 • Pokušaji da bude ukraden novac putem onlajn pristupa bankarskim računima bili su blokirani na skoro 2.000.000 korisničkih kompjutera.
 • Proizvodi kompanije Kaspersky Lab zaštitili su svoje korisnike od prosečno 3,9 miliona napada dnevno putem interneta
 • Kaspersky Lab veb antivirus detektovao je vise od 123.000.000 unikatnih malicioznih objekata: 74 odsto njih pronađeno je u malicioznim URL-ovima.
 • Proizvodi kompanije Kaspersky Lab blokirali su 3,7 miliona pokušaja inficiranja OS X baziranih kompjutera
 • Prosečan korisnik Mac uređaja susreo se sa devet opasnosti tokom godine
 • Proizvodi kompanije Kaspersky Lab blokirali su 1,4 miliona napada na uređaje sa Android operativnim sistemom, četiri puta više u odnosu na prošlu godinu

Svakog dana anti malver istraživački tim kompanije Kaspersky Lab procesuira 325.000 malicioznih fajlova. To je za do 10.000 fajlova dnevno više u odnosu na prošlu godinu, i 125.000 dnevno više u odnosu na 2012.

Više od 1,6 miliona različitih fajlova jesvakodnevno procesuirano kroz anti malver istraživački tim kompanije Kaspersky Lab. Skoro 20 odsto, to jest jedan od pet, jeste opasno. Postoji uvećanje od 3,17 odsto u broju malicioznih fajlova detektovanih ove godine u odnosu na 2013. Prethodni period, od 2012. do 2013, zabeležio je rast veći od 50 odsto. Prema mišljenju eksperata kompanije Kaspersky Lab, ova oštra redukcija u stopi rasta reflektuje značajnu promenu u taktici koju maliciozni korisnici koriste da inficiraju kompjutere.

„Mi trenutno posmatramo vrlo interesantan trend u malicioznim krugovima. Sve češće i češće kriminalci koriste i-mejl tehniku „spear phishing“: spam i-mejl targetiran na usko ciljanu grupu, kao što su igrači video igara i onlajn korisnici bankarskih usluga. Prethodno su ovu tehniku skoro isključivo koristili iskusni operateri, ali su „spear-phishing“ komercijalizovali manje vešti internet kriminalaci.

Ovo im omogućava da izvode manje primetne napade i napade manjeg obima. Međutim naša bezbednosna rešenja kontinuirano detektuju ove vrste napada, kaže Vyacheslav Zakorzhevsky, direktor anti malver istraživačkog tima u kompaniji Kaspersky Lab.

Opasnost za mobilne uređaje

 • 500 novih malicioznih programa za mobilne uređaje, 2,8 puta više u odnosu na 2013.
 • 100 trojanaca usmerenih ka mobilnom bankarstvu, devet puta više u odnosu na prošlu godinu
 • 53 odsto napada obuhvatila su trojance za mobilne uređaje, targetirajući novac korisnika (SMS trojanci, bankarski trojanci)
 • 19 odsto Android korisnika (jedan u pet) suočilo se sa mobilnom pretnjom bar jednom tokom godine
 • Napadi na mobilne uređaje putem malvera zabeleženi su u više od 200 zemalja na svetskom nivou.

 

„Godina 2011. je bila godina mobilnih malver formacija, posebno na uređajima sa Android operativnim sistemom; 2012. je bila godina njihovog razvoja i u 2013. godini su dostigli zrelu fazu. U 2014. mobilni malver se fokusirao na finansijske probleme: broj trojanaca usmerenih na mobilno bankarstvo bio je devet puta veći u odnosu na prethodnu godinu i razvoj u ovoj oblasti se nastavlja zabrinjavajuće brzo”, izjavio je Roman Unuchek, senior mobile malver analitičar u kompaniji Kaspersky Lab.

Opasnosti u vezi sa finansijama

„Prevaranti“ koji se specijalizuju za mobilne finansijske malvere verovatno su inspirisani njihovim kolegama koji su godinama krali novac putem kompjutera. Zeus ostaje najprošireniji trojanac usmeren na bankarstvo zajedno sa ChePro i Lohmys, na drugom i trećem mestu. Tri četvrtine napada koji targetiraju novac korisnika bili su izvedeni koristeći malvere, ali to nisu jedine opasnosti po finansije. Krađa bitcoin novčanika je druga najpopularnija opasnost po bankarstvo (14 odsto). Softveri za prikupljanje bitkoina (10 odsto) jeste druga opasnost povezana sa kripto valutom. Koristi resurse kompjutera da bi generisali bitkoine.

Maria Garnaeva, ekspert za bezbednost u timu za istraživanje i analizu kompanije Kaspersky Lab izjavila je: „Jedan od najefektivnijih načina za dostavljanje malvera na računare korisnika jeste da budu iskorišćene slabosti u Oracle Java i u pretraživačima kao što su Explorer, Mozila Firefox, etc. U prilog tome, sajber kriminalci nastavljaju da iskorišćavaju slabosti Adobe Reader-a. Ove tehnike inficiranja ostaju popularne zato što su tehnike društvenog inžinjeringa i dalje efektivne. Svake godine vidimo kako sajber kriminalci pronalaze inventivne načine da privuku svoje žrtve. Zbog toga su primaoci prouka i dalje voljni da pročitaju na prvi pogled bezopasan i-mejl od nepoznatog izvora i onda otvore priloge ili prate linkove koji ih razotkirvaju malicioznim programima.”

 

Leave a Reply