Internet

Misteriozni Srbin tvorac popularnog piratskog sajta Demonoid.com

Demonoid.com, jedan od najpopularnijih svetskih sajtova za skidanje multimedijalnih sadržaja sa interneta, u vlasništu je misterioznog Srbina poznatog pod pseudonima „Deimos” i „Zajson”.

Bez obzira što se ovaj sajt među onima koji se najviše obaraju i gase, svakog dana ima sve više korisnika koji ipak žive u strahu da će ovaj sajt jednog dana i trajno nestati.

Sajt je i juče bio oboren i niko ne može sa sigurnošću da tvrdi koliko će to trajati, jer kada se to poslednji put dogodilo, 19. septembra prošle godine, nije ga bilo moguće pronaći sve do 13. decembra. Od juče je na početnoj strani sajta bilo okačeno obaveštenje da je u “toku napad koji je uzrok sporog protoka informacija”.

“Trenutno radimo na rešavanju problema. Hvala što ste zainteresovani za nas”, piše na sajtu. Ovo ipak nije nikakva uteha korisnicima, koji već traže alternativne sajtove, dok, kako se kaže na raznim forumima, „ponovo ne proradi njihov omiljeni”.

Demonoid.com je često bio napadan zbog kršenja autorskih prava, pa je prvi put morao da prebaci svoje servere iz Holandije u Kanadu, pošto su protivinternet provajdera podnete sudske tužbe. Nije prošlo mnogo pa je sajt skinut i sa kanadske i mreže u Maleziji zbog pravnih problema, a trenutna lokacija im je u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine. Ovaj sajt je poznat i po tome što sa njega, između ostalog, mogu da se skinu tomovi knjiga, legalna muzika i besplatni promotivni softveri.

Osnovan je 21. aprila 2003. godine i od tada je promenio čak osam internet provajdera. Sajt je prvi put oboren pre tri godine, kada je kanadska muzička ascijacija odlučila da pravno goni vlasnike torenta i tako spreči kanadske korisnike da ga upotrebljavaju.

Taj prvi pokušaj zabrane propao je u novembru iste godine, kada je sajt, uprkos svemu, počeo ponovo da radi, ali ubrzo je na adresu vlasnika stigla pretnja tužbom, pa mu se ponovo izgubio svaki trag. Nakratko je ponovo postao aktivan tako što je bio hostovan u Maleziji, ali ni to nije dugo trajalo. (Seebiz-24h)

Leave a Reply