Internet · Kablovska i sat. TV

Mobilna digitalna televizija

U vreme kada se pozdravljamo sa analognim TV-signalom i ulazimo u digitalnu eru, podatak da se negde u svetu već započelo sa mobilnom digitalnom televizijom svakako je zanimljivost na koju vredi obratiti pražnju.

U SAD-u će se do kraja proleća tridesetak stanica odlučiti na taj korak i počeće da emituju programa u ovoj novoj tehnologiji. Reč je o u glavnom manjim stanicama, ali neke od njih se već nalaze u sklopu većih televizijskih mreža, pa se zbog toga ovo može smatrati generalnim eksperimentom pre ozbiljnih i nešto skupljih akcija na višem nivou.

Internet portali poput YouTubea su postali popularni u vrlo kratkom vremenu, kao i mobilni uređaji za pregledanje već snimljenog sadržaja, ali televizijski program koji se emituje uživo ipak je i dalje ostao najpopularniji oblik zabave. Mobile DTV je sasvim drugačiji digitalni iskorak u pustolovinu alternativnih televizijskih voda u odnosu na one koji su bili učinjeni do sada. To je stvarno emitovanje TV programa uživo, a moći će da se pratiti putem prenosnih računara, media playera, ali i mobilnih telefona, uređaja koji već kreću u serijsku proizvodnju.

Ovo tehnologija omogućava praćenje TV programa za vreme poslovne pauze u obližnjem parku, vožnje javnom prijevozu, ili za vreme dužih putovanja – odnosno, gde god da se zateknete sa svojim mobilnim prijateljem, a da to „negde“ podrazumeva i dostupnost signala.

Leave a Reply