Internet

Moguća i dugoročna saradnja Yahoo-a i Google-a

Kako bi se odbranio od preuzimanja, koje je softverski gigant Microsoft  ponudio, internet pretraživač Yahoo sada sklapa savezništvo sa svojim glavnim konkurentom Google-om u oblasti onlajn oglašavanja.

Dva najveća internet pretraživača Google i Yahoo najavila su pilot-projekat u kojem će dve sedmice deliti oglase na internetu kako bi se razmotrila mogućnost dugoročne saradnje.

Google će tokom probnog perioda stavljati svoje oglase uz 3% rezultata pretrage na Yahoo-u. Analitičari nisu potpuno sigurni da li ovaj potez treba da posluži samo za frustriranje Microsofta ili je reč o pokušaju dizanja cene.

Microsoft je odmah reagovao saopštenjem u kojem se naglašava da bi ovakvom saradnjom 90% internet oglašavanja bilo na neki način u rukama Google-a, što bi značajno smanjilo šanse drugih oglašivača na internetu i stvorilo svojevrsni monopol. Ironija sudbine je u tome što upravo Microsoft godišnje plaća milijarde dolara kazni zbog monopolističkog ponašanja.

Finansijsko tržište, kao najbolji pokazatelj raspoloženja, reagovalo je vrlo pozitivno na ovakvu ideju tako da je cena akcija Yahoo-a skočila za 7%. (www.pressestand.com)

Leave a Reply