Internet

MTID: Bezbednost dece na internetu u Srbiji dobra

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić izjavila je večeras da je bezbednost dece na internetu u Srbiji dobra, a da su zloupotrebe sa nekim težim posledicama retke.
Matić je povodom 8. februara, Svetskog dana bezbednosti dece na internetu, koji se u Srbiji obeležava treću godinu zaredom, navela u izjavi za agenciju Tanjug da je situacija u Srbiji dobra kako sa stanovišta podizanja svesti dece, roditelja i nastavnika, tako i sa institucionalnog aspekta, jer je Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal dosta aktivno i ima kapacitete za rešavanje eventualnih problema.

Deca prvenstveno treba da znaju da se na internetu ne ostavljaju lični podaci, puno ime, adresa, ime škole i ni u kom slučaju ne treba da ostavljaju fotografije, dok bar ne pođu u srednju školu, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, ono što roditelji treba da urade da bi zaštiti svoje dete jeste da ga ne puštaju da samostalno koristi internet do 12 godine.

Računar bi trebalo da bude postavljen tako da se vidi šta je na ekranu i šta dete radi, rekla je Matić i dodala da sa decom treba razgovarati o tome šta je internet, za šta se koristi, kao i da kod deteta treba stvarati naviku da se internet koristi za informisanje, a ne samo za druženje.

Ona je izrazila zadovoljstvo rezultatima akcije ”Klikni bezbedno”, koja je naišla na veliko interesovanje prvenstveno dece koja su ciljna grupa i koji prvi put o tehnologiji znaju više od svojih roditelja.

Tokom prve godine, kako je ukazala, održali smo veliki broj tribina u osnovnim školama širom Srbije namenjenih deci, dok smo u drugoj godini kampanje akcenat stavili na roditelje i pedagoško-psihološke službe.

Ona je podsetila na to da je kviz ”Klikni bezbedno” postavljen i na internet i da se vrlo često rešava baš na časovima informatike u školama, uz napomenu da svake nedelje škola sa najboljim rezultatom dobija lap-top i projektor.

Iako smo očekivali da će u akciji možda najviše učestvovati škole iz velikih gradova, Beograda, Novog Sada i Niša, odazvala su se deca iz cele Srbije, pri čemu je upravo iz manjih mesta interesovanje bilo veće, a postignuti rezultati bolji, istakla je Matić.

Leave a Reply