Internet

MUP Srbije: Jurimo hakere, a ne tviteraše

Srpska policija na internetu ne prati tviteraše niti korisnike Fejsbuka, međutim, pod prismotrom drže forume na kojima međusobno komuniciraju hakeri, nacionalističke organizacije, posebno fudbalski huligani, kažu za “24 sata” u MUP Srbije.

Posle nekoliko slučajeva privođenja zbog “sumnjivih” tvitova mnogi su se pitali da li u policiji postoji specijalna jedinica za praćenje društvenih mreža. U MUP-u to demantuju, uz objašnjenje da su privođenja reakcija na prijavu građanina koja ukazuje na krivično delo, a ne plod policijskog nadzora.

Evo koje grupe se nalaze pod budnim okom MUP-a.

– Hakeri su pod specijalnom kontrolom Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala i njima je najteže ući u trag jer su veoma vešti u zavaravanju linkova koji bi doveli do njihove identifikacije i lociranja. Uprkos tome, svi koji su dovodili državu u opasnost rušenjem sajtova zvaničnih institucija su, pre ili kasnije, identifikovani i uhapšeni. Problem u ovoj oblasti je što postoji balkanska mreža hakera koji zajedno rade, ruše sajtove susednih zemalja, a saradnja policije u regionu po ovom pitanju nije najefikasnija – kaže za “24 sata” izvor iz MUP Srbije. Pod najvećom pažnjom policije su forumi na kojima međusobno komuniciraju pripadnici nacionalističkih organizacija, a koje koriste i navijači-huligani.

– Preko ovih foruma, naročito uoči mitinga i važnih utakmica, policija dolazi do najznačajnijih informacija na osnovu kojih može da spreči vandalizam. Često upravo preko foruma saznajemo za njihova mesta okupljanja, štekove gde kriju oružje, planove za bacanje “Molotovljevih koktela”, tačke napada na policiju – objašnjava naš izvor.

Praćenje huligana posao je Uprave za javni red i mir, dok se Odeljenje za borbu protiv terorizma bavi krivičnim delima na internetu usmerenim protiv države i Ustava.

– Teroristi najređe koriste internet u dogovorima za izvršenje krivičnih dela, veoma su oprezni, ali pratimo sve što bi moglo da dovede do bilo koje značajnije informacije o njihovom delovanju – kažu u policiji.

Od ironičnih tvitova do privođenja
PRETNJE – Maja Uzelac, popularna režiserka i DJ, privedena je na informativni razgovor prošle godine nakon tvita koji je policija protumačila kao direktnu pretnju vlasniku beogradskog kluba “Apartman”. Filmski kritičar iz Novog Sada Goran Mirković priveden je na informativni razgovor u Novom Sadu zbog satiričnog komentara na Tviteru: “Napokon imam vezu na daljinu – prodao sam devojku u belo roblje”.

izvor: 24 sata

Leave a Reply