Categories
Internet

Na Balkanu najsporiji internet u Evropi

Prema rezultatima istraživanja portala Mashable, zemlja gde ljudi imaju priliku da koriste najbrži internet na svetu je Južna Koreja, dok su zemlje Balkana na samom začelju Evrope.

Među zemljama s najbržim internetom u svetu ne nalazi se ni jedna zemlja sa Balkana, Latinske Amerike i Afrike. Zanimljivo je da se na popisu među deset država s najbržim internetom našla i Češka.

internet

Prema navedenoj studiji, brzina interneta u Južnoj Koreji je 14,2 Mbps, a sledi Japan sa 11.7 Mbps, Hong Kong 10.9 Mbps, Švajcarska 10.1 Mbps i Holandija sa 9.9 Mbps. Nakon Holandije sledi Letonija s brzinom interneta od 9.8 Mbps, pa Češka Republika 9.6 Mbps, Švedska 8.9 Mbps, SAD 8.6 Mbps i deseta Danska sa 8.2 Mbps.

U istoj studiji nalazi se šest evropskih zemalja s najbržim internetom na svetu: Švajcarska, Letonija, Holandija, Češka Republika, Švedska i Danska. To znači da Evropa u proseku ima vrlo brz internet, ali te ne važi i za Balkan.

Takođe, prve tri pozicije zemalja s najbržim internetom drže azijske zemlje, odnosno Južna Koreja, Japan i Hong Kong, pa, prema tome, istraživači Mashablea tvrde da azijske zemlje, u proseku, imaju najbrži internet na svetu.

S druge strane, istraživanje ugledne kompanije Akamai pokazalo je da je brzina interneta u Makedoniji 3,3 Mbps, Hrvatskoj 3,24 mbps, Albaniji 2,8 Mbps, Srbiji 2,39 mbps, ali s druge strane više nego u Bosni i Hercegovini gde se surfuje brzinom od 1,97 mbps. Za Crnu Goru nema podataka.

Takođe, kompanija Akamai tvrdi da je prosečna brzina širokopojasnih veza u svetu u prvom tromesečju ove godine porasla za 4 posto i trenutno iznosi 3,1 Mbps. Prema tome, skoro u svim zemaljama Balkana se koristi internet čija je brzina ispod svetskog proseka.

Isto tako, studija kompanije Akamai pokazala je da ostale evropske zemlje koriste znatno brži internet od zemalja Balkana, pa tako se u Češkoj koristi internet brzine 9,6 Mbps, Austriji 7,5 Mbps, Rumuniji 7,5 Mbps, Nemačkoj 6,9 Mbps, Mađarskoj 6,6 Mbps, Slovačkoj 6,2 Mbps i Sloveniji sa 5,8 Mbps.

Nedavno je Evropska komisija objavila kako korisnici interneta u Evropi imaju gotovo 25 posto sporiji internet nego što to piše u ugovoru o korišćenju. Istraživanje je pokazalo da je prosečna brzina interneta u Evropi 19.7 Mbps, a davaoci internet usluga u reklamama navode brzine koje se teško mogu dostići. Ovo istraživanje je napravljeno jer se do kraja 2013. godine želi svakom domaćinstvu osigurati brzina od najmanje 30 Mbps, a od 2020. barem polovini domaćinstava brzina od najmanje 100 Mpbs.

Izvor: SEEbiz

1 reply on “Na Balkanu najsporiji internet u Evropi”

Zanimljivo istrazivanje, izgleda su izostavili Bugarsku kao deo Balkana, jer ona ima najvece brzine u jugoistocnoj Evropi, a tu je i Rumunija sa brzim interentom.

Bugarski ISP provajderi nude brzine od min 15mbps do 100mbps, a neki i 1gbps. Cene su u proseku 800 dinara za 15mbps, 1500 dinara za 50mbps i 2000-3000 dinara za 100mbps… Njihov drzavni Telekom (Vivacom.bg) nudi daleko brzi i jeftiniji internet nego nas Telekom.

Comments are closed.