Društvene mreže · Internet

Na Facebook-u provodimo 3,5 sata dnevno

Oko 64 odsto korisnika interneta u Srbiji ima nalog na Fejsbuku. Prosečan broj „prijatelja” je 422, ali se intenzivno komunicira tek sa oko 40 njih, pokazalo je poslednje istraživanje koje je sproveo Ipsos stratedžik marketing. Prema ovom istraživanju, korisnici interneta na Fejsbuku u proseku provode oko 3,5 sati dnevno, a internet najčešće koriste u večernjim satima. Od 3,5 sati koliko su ulogovani na Fejsbuku, korisnici ove društvene mreže aktivni su oko dva sata i 45 minuta. Istraživanjem je potvrđeno i da mladi provode više vremena ulogovani i aktivni na ovoj društvenoj mreži nego korisnici stariji od 40 godina. Predstavljajući istraživanje, Jasna Milošević iz Ipsos stratedžik marketinga rekla je da dok surfuju internetom građani Srbije najčešće paralelno gledaju televiziju (60 odsto njih).

– Oko 37 odsto korisnika interneta ulogovani su na Fejsbuk sve vreme dok je upaljen kompjuter, a više od 10 odsto na Tviter – rekla je Miloševićeva, i dodala da skoro 70 odsto korisnika interneta priznaje da ostaje duže na internetu od planiranog vremena, dok svoje vreme uspeva da kontroliše tek jedan odsto korisnika.

Rezultati istraživanja pokazuju i da se internet koristi tokom celog dana, ali ipak najviše uveče, i to od 20 do 24 sata.

Predrag Kurčubić iz Ipsos stratedžik marketinga je naveo da 56 odsto građana Srbije koristi internet, odnosno 3,6 miliona, i dodao da čak 81 odsto mladih od 12 do 29 godina internet koristi svakodnevno.

– U porastu je četovanje, čitanje foruma, blogova, kao i aktiviranje na društvenim mrežama – rekao je Kurčubić, i naveo da dve trećine ljudi koji koriste internet ima profil na Fejsbuku, a oko sedam odsto njih na Tviteru.

Leave a Reply