Internet

Na internet-pokeru zaradio 7.000 dolara

Kada je Kris Manimejker, računovođa po struci, izašao 2003. godine s jednog poker turnira u Las Vegasu sa dva i po miliona dolara mnogi su pomislili da se tako i sami mogu obogatiti. Zato je poker ubrzo ušao u domove širom sveta, i to najviše putem interneta. Naravno, ni Srbiji nije trebalo puno vremena da se uključi u virtuelnu partiju.

– Neverovatnom brzinom rastao je izbor sajtova koji pružaju mogućnost da poker igrate kod svoje kuće sedeći za računarom. Dovoljno je samo da se izabere sajt i skine potreban softver – priča za „Politiku” N. C., student koji već nekoliko godina zarađuje novac igrajući ovu kartašku igru iz svoje fotelje.

Ovaj dvadesetčetvorogodišnjak otkrio nam je i to da je do sada zaradio 7.000 dolara, a da iz svog džepa nije izvadio „ni paru”.

– Ukoliko ne želite ili nemate novca na svojoj platnoj kartice kako biste uložili određenu svotu i počeli da igrate za novac, postoje freeroll turniri na kojima igrač može da osvoji određenu sumu – kazao je naš sagovornik i dodao da je sve veća popularnost ove igre pokrenula i mnoge forume, edukacione sajtove na kojima igrači, za recimo 20 evra, mogu da prate igru vrhunskih majstora uz adekvatne komentare i objašnjenja.

Zakonski propisi Srbije predviđaju mogućnost organizovanja igara na sreću putem interneta. Pravo za njihovo priređivanje u rukama je Državne lutrije Srbije, a kontrolu nad radom obavlja Ministarstvo finansija, tačnije Uprava za igre na sreću.

– Ukoliko je igra na sreću organizovana od ovlašćenog priređivača u skladu sa zakonskim propisima samo učešće nije kažnjivo. Pravilnik o igrama na sreću propisuje različite vrste pokera. A pošto on može biti organizovan i na internet sajtovima hostovanim u inostranstvu, nema razloga za drugačiji stav po ovom pitanju, jer organizator takvih igara na sreću podleže zakonskim pravilima i obavezama zemlje u kojoj je internet sajt hostovan – objasnio je za „Politiku” Tomo Zorić, portparol Republičkog javnog tužilaštva.

On ističe da se uplata dobitka obavlja preko čeka koji se šalje na kućnu adresu ili prebacivanjem novca na bankovni račun otvoren kod domaće banke. Naravno, potrebno je dokazati poreklo novca. Kako Zorić objašnjava, to u praksi znači da banci od uplatioca stiže naznaka na šta se odnosi uplata, što je dovoljno kao dokaz o poreklu.

– Zakon predviđa da se porez ne plaća na pojedinačno ostvaren dobitak do iznosa od 17.638 dinara. Isto tako, Pravilnik o igrama na sreću propisuje različite vrste pokera u igračnicama i automatima koji ne podležu obavezi plaćanja poreza na dohodak, tako da ni onlajn poker ne bi trebalo da se oporezuje – ističe Zorić.

A koliko je poker postao popularan govori i podatak da se na jednom sajtu istovremeno može zateći i više od 300.000 ljudi.

– Mladi ljudi ne shvataju koliko je važan resurs „naše vreme”. Rekao bih da imamo veliki nesporazum sa vremenom u ovom našem nevremenu. Naime, njegovo trošenje postala je jedna ne naročito skladna i umna rabota. U društvu se ne vodi mnogo računa kako to vreme curi i kako, u stvari, upropašćava i ljude koji se još nisu samoodredili. Uz to, oni nisu ni u poziciji da načine izbor, jer ne postoji strategija izbora. Stoga je najjeftinija zabava i najskuplja – smatra sociolog Ratko Božović. (izvor: Politika online)

Leave a Reply