Internet

Nacionalni domeni iz ugla Google-a

Svakoj domaćoj i stranoj kompaniji koja posluje u Srbiji veoma je bitno da i putem Interneta bude maksimalno vidljiva na srpskom tržištu. Nacionalni internet domen je odrednica prisustva na nekom tržištu, pa korisnik koji registruje .RS i/ili .СРБ domen, istovremeno i geografski određuje teritoriju za koju je njegov internet sajt prevashodno namenjen.

Među korisnicima Interneta u Srbiji postoje pogrešna predubeđenja o odnosu Gugl (Google) pretraživača prema domaćim internet domenima .RS i .СРБ, kao i prema sajtovima čiji je sadržaj na ćirilici. Naime, vlada fama da su ti domeni i takvi sajtovi lošije pozicionirani u odnosu na one koji imaju međunarodne domene (.COM, .ORG, .NET…) i tekstove napisane latinicom. Sve te tvrdnje su jednostavno netačne, jer ih demantuju brojni primeri, iz relevantnih izvora, dostupnih svima na Internetu, iza kojih stoje zvaničnici iz Gugla i poznati internet stručnjaci.

Ukratko, može se pouzdano reći da kada se preko Gugla pretražuje Internet iz Srbije, u 97% pretraga korisnici traže sajtove namenjene lokalnom, srpskom tržištu. Pritom, Gugl ravnopravno tretira pojmove na ćirilici i latinici, bez obzira na to kojim pismom ste upisali traženi pojam prilikom pretraživanja. Ono što je posebno bitno, u rezultatima pretrage daje prednost sajtovima na lokalnim, nacionalnim internet domenima, kao što su naši .RS i .СРБ.

Neke od ovih tvrdnji možete odmah i sami da proverite. Posebno je zanimljivo da uporedite rezultate pretrage na Guglu za isti pojam kada to radite iz Srbije i iz inostranstva. Videćete da su rezultati prilagođeni lokalnom jeziku i lokalnoj teritoriji za koju su određeni sajtovi namenjeni. Za Gugl je, inače, zvanično pismo za srpski jezik – ćirilica, što možete da vidite i na njihovim stranama koje su prevedene za korisnike u Srbiji.

Relevantni izvori koji sve ovo potvrđuju detaljno su pobrojani na strani “Iz ugla Gugla” na promo sajtu RNIDS-a www.nadjimelako.rs, dostupnom i na ćiriličkoj adresi нађимелако.срб. Na sajtu je detaljno objašnjeno i zašto je dobro da imate svoj .RS i . СРБ domen, kako da ih pravilno odaberete i gde i kako da ih registrujete.

Tehnički upućeniji korisnici Interneta vrlo dobro znaju da Gugl počinje pretragu po sajtovima od njihove web adrese, odnosno od naziva internet domena sadržanog u njoj. Ako je to lokalni domen, na lokalnom jeziku i lokalnom hostingu, imaće veće šanse za bolje pozicioniranje u rezultatima pretrage. Razlog za to je što je adresa sajta prvo parče koda koje Guglov algoritam vidi, tako da je dobra ideja registracija nacionalnog domena za svaku od zemalja gde nameravate da poslujete i da tako sprečite svoju konkurenciju da to uradi pre vas.

Kompanije se na lokalnim sajtovima obraćaju lokalnim potrošačima na lokalnom jeziku i pismu, formiraju lokalnu ponudu shodno lokalnim običajima i lokalnoj kupovnoj moći, nude popuste i promocije u skladu sa lokalnim praznicima… Svi najveći svetski brendovi su u Srbiji već prisutni na našim nacionalnim domenima, pa i sam Gugl (www.google.rs).

Leave a Reply