Internet

Najmlađi etički haker

Tinejdžer iz Solihala (Solihull) Šajn Keli (Shane Kelly) prije nekoliko mjeseci, u Velikoj Britaniji, dobio je dozvolu kao najmlađi etički haker.

On je vjerovatno najmlađa osoba kojoj je taj naziv dodijeljen. Od malih nogu je bio zainteresiran za rastavljanje stvari. Kada mu je bilo 11 godina, njegova porodica mu je kupila prvi kompjuter. Šajn je rastavio kompjuter na zgražavanje svojih roditelja.Od malena je pokazivao sklonost ka tehnici, naročito kompjuterima.

Kompjuteri i umrežavanje oduvijek su zaokupljali njegovu maštu, njegov interes za sigurnost na Mreži bio mu je podstrek da se prijavi za dobijanje hakerskog certifikata.

Ovaj tinejdžer iz Salihala u Britaniji ,dobio je dozvolu kao najmlađi etički haker. Vjerovatno je on i najmlađa osoba kojoj je taj naziv dodijeljen.

Mrežna sigurnosti i testiranje upada u mrežu bili su specijalizovane oblasti kojima su se bavili skupi i visoko obrazovani spoljni savjetnici. Sada, kada je Mreža postala centralni dio poslovnih transakcija, sve više firmi zapošljava radnike ovih profila. Tako da je taj posao postao jako profitabilan i tražen.

Kellyju je bilo potrebno deset mjeseci da završi obuku i prođe četverosatni test da bi dobio dozvolu.Kelly je prihvatio privremeni posao na Univerzitetu u Birmingemu, gdje očekuje da će se baviti poslovima vezanim za IT.

Kelly razmišlja o dobijanju dodatnih dozvola za Cisco i Microsoft tehnologije, te planira raditi na poslovima sigurnosti sistema.tinedžer je uspio da svoju mladalačku znatiželju pretvori u profitabilan posao.

Leave a Reply