Internet

Najnovija pump-and-dump prevara

SophosLabs  je identifikovao pump-and-dump” stock spam kampanju za Nemačku berzu, koja koristi priložen PDF fajl za “potencijalne” investitore.

U ovoj novoj spam kampanji, poruka je prosleđena Nemačkim internet korisnicima kako bi ih podstakla da pročitaju priložen PDF fajl. U fajlu se savetuje i podstiče na brzu reakciju u investiranju u acije kompanije Talktech Media, postavljene na Frankfurtsku berzu akcija. PDF fajl nosi veoma bizarno ime sexy_ganja_report.pdf.

Internet korisnici možda nisu svesni koliko ove akcije spemeri koriste radi lične koristi. Princip funkcionisanja ovakvih prevara je sledeći: spemeri pre plasiranja prevare, na berzi legitimno otkupljuju akcije sa niskim cenama.

Nakon plasiranja spam kampanje, dolazi do veštačkog povećanja cena tih akcija. Kada akcije dostignu određenu cenu, spemeri tada prodaju svoje otežane akcije i ostvariju finansijsku korist tj korist. Nakon prodaje, cene akcija naglo padaju i vlasnici akcija ulaze u minus, shvatajući da su bili prevareni.

The pump-and-dump spam message comes complete with a PDF file encouraging recipients to purchase stock

Eksperti u Sophos-u izveštavaju da pump-and-dump stock kampanje čine u proseku 25% svog spam-a, više za 0.8% u odnosu na januar 2005. Početkom ove godine, Sophos je izvestio kako su US Securities i Exchange Commission (SEC) suspendovali trgovanje u 35 kompanija pošto je utvrđeno da su učestvovali u pump-and-dump stock email kampanjama.

Leave a Reply