Internet

Najposećeniji sajtovi u Srbiji

Facebook T-shirtNajposećeniji inostrani sajtovi u Srbiji su internet pretraživač “Google”, društvena veb mreža “Facebook” i sajt za razmenu video sadržaja “YouTube”, rečeno je na jučerašnjem skupu o internet poslovanju.

Na juče održanom  skupu o internet poslovanju u Srbiji, ministarka za telekomunikacije Jasna Matić rekla je da ti podaci pokazuju da u Srbiji postoje mogućnosti za razvoj društvenih mreža i sajtova za razmenu video sadržaja na srpskom jeziku.

Matićeva je istakla da najveće šanse za uspeh imaju sajtovi koji nisu ograničeni na Srbiju već su namenjeni tržištu bivše Jugoslavije. Ona je dodala da to tržište “nije zanemarljivo i bi to trebalo iskoristiti.“

Najposećeniji srpski sajtovi su, kako je navela, sajtovi sa vestima B92 i blic.rs, internet pretraživač Krstarica i sajt za traženje posla Infostud.

Uskoro i PayPal?

Matićeva je izjavila da je planirano da Srbija 2010. godine bude uključena u sistem za plaćanje preko interneta “PayPal”. Ona je rekla da je tu informaciju dobila iz Pej pala i dodala da će uključivanje Srbije u taj sistem, koji je za korisnike besplatan i jednostavan, podstaći elektronsku trgovinu i poslovanje u Srbiji.

Matićeva je kazala da je broj priključaka za pristup internetu u 2008. povećan za oko 300.000 na 1,6 miliona zahvaljujući razvoju mobilnog interneta treće generacije (3G).

Ministarka je dodala da taj internet ne koriste svi koji imaju mogućnost, a da će njegova popularizacija i snižavanje cena pogodovati povećanju rasprostranjenosti interneta, doduše porez na mobilnu telefoniju će usporiti taj proces.

Na dvodnevnoj konferenciji “I front” učestvuje promoter internet usluga prodavnice Amazon za Evropu Simon Brunoci, istraživač sistema za plaćanje PayPal Dejvid Rodžers, kao i predstavnici Ciska, firme za prodaju preko interneta E-dućan i Registra nacionalnog internet domena Srbije.

2 thoughts on “Najposećeniji sajtovi u Srbiji

Leave a Reply