platne kartice
Internet

Najveća hakerska prevara u istoriji SAD

Četvorica državljana Rusije i jedan Ukrajinac su optuženi pred federalnim sudom u Njuarku (država NJu DŽersi) za najveću hakersku prevaru u istoriji SAD.

Prema navodima istražnih organa, osumnjičeni su hakovanjem korporativnih kompjuterskih mreža, “dospeli” do160 miliona kreditnih i debitnih kartica.

Tokom sedam godina oni su obavljali nelegalne operacije kreditnim karticama velikih kompanija, među kojima su elektronska berza Nasdak (NASDAQ), maloprodajni lanac 7-ileven (Eleven), francuski trgovinski lanac Karfur (Carrefour) i belgijska banka Deksia (Dexia).

kartice-sxc

Prikupljene podatke prodavali su preprodavcima, koji su to kasnije nudili individualnim kupcima ili organizacijama. Oni bi dekodirali podatke i izrađivali kreditne kartice pomoću kojih su podizali novac i kupovali robu.

Prema preliminarnim podacima, finansijski gubici bi mogli biti nekoliko stotina miliona dolara, preneo je Itar tas.

Iznos štete koju svake godine hakeri naesu SAD, dostiže 100 milijardi dolara. To su podaci zajedničke analize američkog Centra za strateška i međunarodna istraživanja i kompanije Mekafi (McAfee) koja se bavi zaštitom elektronskih mreža.

Pored toga, SAD gube više od pola miliona radnih mesta jer sajber kriminalci kradu poslovne tajne.
Ukupni gubici svetske privrede zbog takvih zločina dostižu 500 milijardi dolara godišnje, navodi se u studiji.

Leave a Reply