Internet

Nakon “curenja” lozinki na LinkedIN-i još sličnih incidenata

Ubrzo nakon objave LinkedIn-a da je ukradeno 6 miliona korisničkih lozinki koje su kasnije objavljene na jednom ruskom forumu, desio se još jedan incident sajtu za online upoznavanje eHarmony i muzičkom web sajtu Last.fm. Svi ugroženi web sajtovi su se oglasili saopštenjem u kome se navodi da istražuju kako su lozinke korisnika sajta procurele na internetu.

Kao i kod LinkedIN-a, u saopštenju za javnost se savetuje korisnicima da iz predostrožnosti “odmah promene svoje lozinke“. Zvanični predstavnici ovih web sajtova su se uputili izvinjenje svojim korisnicima i napomenuli su da privatnost korisnika svog servisa shvataju veoma ozbiljno.

Govoreći o incidentima sa ukradenim lozinkama tokom poslednjih nekoliko dana, Graham Cluley, analitičar Sophos-a rekao je za BBC da možda nije reč o slučajnosti i da sajtovi možda imaju istu ranjivost, izražavajući zabrinutost da možda ovo nije kraj i da ćemo videti još sličnih slučajeva. On je takođe sugerisao korisnicima da koriste različite lozinke za pristup različitim nalozima.

Evo i praktičnog primera kako to da uradite na LinkedIN-u:

1. Logujte se na LinkedIn.

2. Treba da Vam se prikaže Vaše ime u gornjem desnom uglu web stranice. Odaberite na padajućem meniju “Settings”.

3. Odaberite opciju za promenu Vaše lozinke.

4. Nakon unosa stare lozinke, imaćete dva polja za unos Vaše nove lozinke.

Nemojte ovaj postupak odlagati. Uradite to odmah i zaštitite svoje lične podatke.

Leave a Reply