Internet

Napadi malvera znače finansijske gubitke za približno 36 odsto korisnika

Napad malvera – više nego jedan od tri napada rezultira troškovima za korisnika, pošto je mnogo ljudi primorano da plati za popravku oštećenih uređaja i osposobi ih za dalji rad. Ovaj broj je rezultat globalnog istraživanja sprovedenog od strane B2B International i kompanije Kaspersky Lab u leto 2013. godine.

Veruje se, ali pogrešno, da malveri ne uzrokuju nikakve druge probleme osim toga što usporavaju računar i eventualno dovode do pada određenih internet stranica. Istina je da su napadi malvera dovodili do gubitka novca korisnika: na primer, prevarant može ukrasti svu uštedu žrtve jednostavnim uspešnim napadom na naloge za plačanje preko interneta. Čak i korisnici koji su žrtve napada “običnog” malvera, a ne samo onih napravljenih za krađu novca, i dalje su podložni nepredvidivim troškovima.

mobile-malware

Čak 17 odsto ispitanika su izjavili kako su od deo ovog novca morali da odvoje za plaćanje trećeg, stručnog lica kako bi osposobio uređaj žrtve za dalji rad. Oko 10 odsto je moralo da plati da bi povratili izgubljene podatke, dok je 9 odsto moralo da zameni oštećene delove, a 5 odsto je moralo da kupi potpuno nov uređaj.

Više od četvrtine svih ispitanika (27odsto) je pretrpelo bar jedan napad malvera u poslednjih 12 meseci. To je značajna cifra, ali ne predstavlja iznenađenje: eksperti kompanije Kaspersky Lab svakodnevno otkrivaju više od 200 000 slučaja malicioznog softvera (dok je pre samo godinu dana ovaj broj bio znatno manji od 125 000 slučajeva napada malvera dnevno).

Značajan broj korisnika, 11 odsto, je odlučilo da kupi zaštitu od malvera kada je već bilo kasno i nakon što su već podlegli napadu. U najboljem slučaju, ovi napadi dovode do poremećaja rada računara, dok je najgori scenario ostavljanje žrtvi bez dinara u džepu.

Rezultati istraživanja potvrđuju činjenicu da je veoma bitno osigurati bezbednost uređaja preko kojih se koristi internet, i to mnogo pre nego što dođe do problema. A sa toliko efektivnih proizvoda na tržištu, nema izgovora za čekanjem dok ne bude prekasno.

Leave a Reply