Internet

Napredne metode sajber-kriminalaca za izvršavanje napada na širok spektar ciljeva

Sajber-kriminalci neprestano pronalaze nove načine da uspešno iskoriste nove propuste za krađu finansija, što je kompanija Trend Micro Incorporated objasnila u bezbednosnom izveštaju za prvo tromesečje 2014. godine pod nazivom „Sajber-kriminal napada one koji ga ne očekuju”. Pohlepa motiviše sajber-kriminalce da primenjuju netradicionalne pristupe prilikom izbora neočekivanih meta, kao što su napredni napadi na terminale koji omogućavaju plaćanje (PoS terminale) i iskorišćavanje katastrofa. Iako dobro zaštićene, ove nove mete nalaze se u centru pažnje sajber-kriminalaca koji širom sveta postaju sve hrabriji.

 

Istraživači pretnji kompanije Trend Micro su takođe otkrili da je bankarski malver nastavio da napreduje sa pojavom i razvojem novih porodica malvera od kojih svaka ima drugačije mete i koristi različite tehnike kojima sprečava detekciju. Takođe, od kako je predstavljena Android platforma, ne prestaje da raste broj mobilnih malvera i visoko-rizičnih aplikacija, tako da je u proteklih pet godina on narastao na 2 miliona.

trend micro

„Izveštaj iz prvog tromesečja ove godine dodatno je razjasnio situaciju  u sajber-podzemlju gde kreativni sajber-kriminalci nastavljaju da pronalaze nove mogućnosti da počine zločine”, rekao je Rejmund Genes, CTO, Trend Micro. „Da bi ostali zaštićeni od ovih sajber-pretnji koje se neprestano razvijaju, korisnici moraju biti dosledni u primeni zaštitnih mera kada surfuju internetom, a naročito kada obavljaju finansijske transakcije na internetu.”

 

Ključna saznanja iz prvog tromesečja obuhvataju:

·         Mobilne pretnje: Široki spektar mobilnih pretnji nastavlja da raste još brže nego prošle godine da bi u ovom tromesečju ukupan broj mobilnih malvera i visoko-rizičnih aplikacija porastao na 2 miliona. Nagli porast broja prepakovanih aplikacija—onih koje su bile zlonamerne, ali su prepravljene da bi prošle bezbednosne prepreke u Android operativnom sistemu—takođe je doprineo ogromnom porastu broja mobilnih malvera i visoko-rizičnih aplikacija.

 

·         Sajber-kriminal i podzemlje sajber-kriminala: U ovom tromesečju broj malvera koji napadaju internet bankarstvo je značajno opao u odnosu na kraj 2013. godine. Broj onih koji su otkriveni u prvom tromesečju ove godine ne razlikuje se mnogo od broja iz istog perioda prošle godine. Veliki broj malvera otkrivenih na kraju godine može se objasniti sezonom praznika kada sajber-kriminalci pažljivo prate one koji kupuju preko interneta.

 

·         Kampanje ciljanih napada i sajber-napadi: Izveštaji o ubacivanju u PoS sisteme u Sjedinjenim Državama, posebno u maloprodaji i hotelijerstvu, kao i unutrašnje pretnje usmerene na kompanije za izdavanje kreditnih kartica u Južnoj Koreji, naglasili su potrebu za prilagođavanjem zaštitne strategije.

 

 

  • Digitalni život i „internet svega”: U ovom tromesečju, nova generacija Malweare zauzela je svet aplikacija munjevitom brzinom. Takve aplikacije imaju zadatak da zadovolje želje korisika da anonimno dele sadržaj, šalju privatne poruke i sadržaj sa medija. Pored toga što je primećeno više prevara u društvenom povezivanju, nekoliko uređaja na tržištu Interneta svega (IoE) bilo je pažljivo ispitano, a istraživači bezbednosti otkrili su pritom zabrinjavajuće ranjivosti.

 

„Organizacije nastavljaju da se bore sa ciljanim napadima, koji bi mogli biti usmereni direktno na energiju, finansije, zdravstvo i maloprodaju ili ključne delove infrastrukture”, rekao je J. D Šeri, potpredsednik, tehnologije i rješenja Trend Micro. „Sve se svelo na jednostavnu jednačinu—vredni ciljevi koji su obećavali ogromnu zaradu bili su ugroženi uprkos odlučnom naporu organizacija da zaštite svoje dragocene informacije”.

Leave a Reply